Natuurlijke Berkel tussen Borculo en Lochem

Tussen Borculo en Lochem is de Berkel nog een recht kanaal. De rivier ligt tussen kades. We zoeken langs dit stuk van de Berkel naar plekken die we geschikt kunnen maken voor dieren. Om er te rusten en voedsel te zoeken. 

Wat doen we?

We zoeken naar plekken die we kunnen gebruiken als rustplaats en voerplaats voor dieren en waar we bij hoge waterstanden water kunnen opvangen. Ook kijken we of we de kade op sommige plekken nog meer moeten verstevigen om ook in toekomst veilig te zijn. We voeren hiervoor gesprekken met grondeigenaren in het gebied.  

Waarom doen we dit?

Vroeger slingerde de Berkel door het landschap. In de jaren 60 pasten we de Berkel aan. Om overstromingen te voorkomen maakten we de beek recht. De Berkel veranderde daardoor in een soort snelweg met eentonige natuur. We brengen nu de natuur terug in de Berkel. Daardoor wordt het water schoner en beschermen we bijzondere dieren en planten die zo kenmerkend zijn voor de Berkel. Langs de Berkel kunnen dieren van de IJssel naar natuurgebieden in Duitsland trekken en andersom. In de toekomst krijgen we veel vaker te maken met hoosbuien en met droogte. De Berkel kan hier straks veel beter tegen.

Onze aanpak

Voor het traject Borculo- Lochem hebben we een aantal deelgebieden aangewezen om de natuur te versterken en beter voorbereid te zijn op hoge waterstanden:

  • Deelgebied ‘Kattenbeek’: we graven hier de percelen af. Zo kan de natuur zich ontwikkelen. Ook verplaatsen we de kade om de Berkel meer ruimte te geven.
  • Deelgebied ‘Schuppert’: we herstellen de twee poelen leggen een nieuwe poel aan. De kanosteiger verdwijnt. Op deze plek graven we de oever af. Zodat langs de Berkel een brede natte zone ontstaat met een broekbos.
  • Deelgebied ‘De Heest’: we verplaatsen een deel van de kade en leggen een natuurvriendelijke oever aan. Daardoor ontstaat een natuurlijk broekbos. De parkeerplaats in het bos verdwijnt. De nieuwe parkeerplaats komt aan de andere zijde van de Kattenbeek.
  • Natuurvriendelijke oevers: we graven het huidige onderhoudspad aan de linkerkant (zuidoever) van de Berkel af. Zo ontstaat een natuurvriendelijke oever.
  • Verstevigen kades: de kades zijn niet op alle plekken hoog genoeg. Op deze plekken verhogen wij de kades. 

Op de onderstaande foto’s zie je waar we de maatregelen nemen.

 

Kaart 1 van de Berkel

Deelgebied ‘Kattenbeek’

Kaart twee van de Berkel

Deelgebied ‘Schuppert’

Kaart 3 van de Berkel

Deelgebied ‘De Heest’

Kaart 4 van de Berkel

Natuurvriendelijke oevers langs de Berkel

De planning

Omdat de procedures van vergunningen soms veel tijd kosten zijn een aantal vergunningen al aangevraagd. Tegelijkertijd zal omgevingsmanager Lotte Ensink met een aantal inwoners nog in gesprek gaan. Zij gaat de maatregelen uitleggen en afspraken maken. Als uit deze gesprekken blijkt dat er aanpassingen in de vergunningsaanvragen nodig zijn, dan nemen we die mee. We proberen dit natuurlijk te voorkomen door van tevoren een oplossing te vinden.

Je kan de eerste vergunningen eind mei tot half juli en begin juni tot half juli inzien. De tweede ronde vergunningen vragen we begin mei 2024 aan. Deze vergunningen kan je van eind juni tot begin augustus inzien. We zijn voor de vergunningsprocedures afhankelijk van andere overheden, die ook hun eigen planning hebben. We kunnen het daarom nog niet met zekerheid zeggen. We houden je op de hoogte.

Beleef de Berkel

We maken de hele Berkel natuurlijker en mooier. Behalve het stuk tussen Almen en Lochem willen ook het deel tussen Borculo en Lochem aanpakken. Ook de Heksenlaak wordt natuurlijker. Het stuk van de Berkel tussen Zutphen en Almen is al klaar. Bij Almen slingert de Berkel al weer door het landschap en we legden meerdere vistrappen aan. Ook richting Duitsland is de Berkel al een natuurlijke rivier met ruimte om er te wandelen en kanoën.

Stel je vraag

Heb je een vraag of een goed idee? Laat het weten aan omgevingsmanager Lotte Ensink.

Bellen06-57585972 06-57585972 Stuur e-mail