Zoeken

Waterschap bestrijdt eikenprocessierups in samenwerking met gemeenten

Gepubliceerd op 25 mei 2022

Voor het derde achtereenvolgende seizoen bestrijdt het waterschap samen met gemeenten de eikenprocessierups. De overlast van de rups is een bekend verschijnsel. Al meerdere jaren bevinden de eikenprocessierupsen zich in het voorjaar in onze eiken. Met hun haartjes bezorgen ze bij veel mensen een vervelende jeuk en huidirritatie.

Net als de meeste gemeenten heeft het waterschap een grote hoeveelheid eiken in beheer. Samenwerken met gemeenten is daarom succesvol. Het werk kan zo efficiënt worden uitgevoerd en het waterschap kan leren van de gemeenten die al langer actief zijn in de bestrijding.

Het waterschap kiest in de bestrijdingsaanpak voor aansluiting bij de aanpak van de individuele gemeente. Hierbij worden verschillende biologische middelen (aaltjes of bacteriën) toegepast. Geleerd kan dan worden van verschillende bestrijdingsmethoden en voor de inwoner is de werkwijze zo duidelijk.

Inmiddels is de preventieve bestrijding 2022 in en met de gemeenten Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk, Bronkhorst, Aalten en Oude IJsselstreek gestart. Afhankelijk van de plaagdruk volgt de komende maanden bestrijding door middel van het afzuigen van nesten in het hele beheergebied.

Pas op! Eikenprocessierups!