Open dag gemaal Helbergen Zutphen 9 september 2017

Gepubliceerd op 28 augustus 2017

Hoe werkt een gemaal? Welke waterdiertjes leven er in de Berkel? En hoe is een dijk precies opgebouwd? Het waterschap opent op zaterdag 9 september 2017 de deuren van het gemaal Helbergen in Zutphen. Bezoekers kunnen onder andere een kijkje nemen in het gemaal, zelf meebouwen aan een veilige dijk en met eigen ogen zien welke beestjes er in de Berkel leven. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Belééf de Berkel

De open dag wordt zaterdag 9 september tegelijk met Open Monumentendag gehouden van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag zijn verschillende facetten van het werk van het waterschap te zien:

  • we stellen het gemaal open en geven uitleg over de werking van het gemaal;
  • gemaal Helbergen ligt op de IJsseldijk. We geven uitleg over de waterkering en laten volwassenen en kinderen zelf aan de slag gaan door gebruik te maken van de educatieve dijkentafels: bouw je eigen dijken en rivieren om je eigen dorpje droog te houden;
  • bij het gemaal ligt een vistrap. Zo kunnen vissen zonder obstakels zwemmen om bijvoorbeeld stroomopwaarts te paaien (het voortplantingsgedrag van vissen). We geven uitleg over de werking van de vistrap, de waterkwaliteit en laten zien welke waterdiertjes in de Berkel leven;
  • ga op de foto met het onderhoudsmaterieel van het waterschap;
  • we geven een algemene toelichting over het werk van Waterschap Rijn en IJssel en over het gebied van de Berkel.

IJsselbiënnale

Deze zomer (t/m 24 september 2017) wordt de IJsselbiënnale gehouden: een kunstroute langs de IJssel, van Doesburg tot Kampen. De IJsselbiënnale loopt voor een deel door het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel. De route loopt ook langs gemaal Helbergen en er ligt bij het gemaal een kunstwerk in het water: de IJssel Chinampa van Peter Ojstersek (meer informatie op www.ijsselbiennale.nl).

Het gemaal

Gemaal Helbergen ligt aan de rand van Zutphen op de IJsseldijk en werd in 1957 in gebruik genomen. De Berkel, Zutphense grachten, en Vierakkerse en Onderlaatse Laak monden hier uit in de IJssel. De waterstanden in de IJssel wisselen sterk. Als de IJssel hoog staat, kan de Berkel het water niet meer vrij lozen in de IJssel. Het water wordt dan door gemaal Helbergen opgepompt en geloosd in de IJssel. Zo houden de inwoners van Zutphen en omgeving droge voeten. Het gemaal heeft een capaciteit van 340 kubieke meter per seconde.

Adres: Schouwlaaksweg 1, Zutphen.