Zoeken

Dutch Design uit afvalwater

Gepubliceerd op 19 oktober 2018

Kaumera logo bijgewerkt

Drie ontwerpers en de Nederlandse waterschappen presenteren vanaf zaterdag a.s. Dutch Design gemaakt van Kaumera, een nieuwe grondstof uit afvalwater. Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Billy van Katwijk en Jeroen Wand vonden alledrie een andere toepassing voor deze bijzondere en veelzijdige grondstof: in porselein, textiel en houtverwerking. Het proces en het resultaat is te bewonderen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 20 tot en met 28 oktober. De Kaumera expositie is te vinden in het Veemgebouw (stand EFGF). Waterschap Rijn en IJssel is leading partner in de innovatie rond Kaumera en in de expositie. In Zutphen bouwt zij momenteel de eerste Kaumera grondstoffenfabriek.

De ontwerpers en de waterschappen, samenwerkend in de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF), willen met de expositie aandacht vestigen op het belang van een wereld met zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen.

Van afvalwaterzuivering naar waardevolle grondstof

De Nederlandse waterschappen zuiveren jaarlijks vele miljoenen kuubs afvalwater van huishoudens en bedrijven. Dit zien zij niet als afval, maar als waardevolle bron van energie en grondstoffen. De waterschappen werken op tal van manieren aan het omvormen van afvalwaterzuiveringen tot energie- en grondstoffabrieken, die schoon water, schone energie én waardevolle grondstoffen produceren.

Eén van de veelbelovende grondstoffen, die nu succesvol uit het afvalwater gehaald kan worden, is de nieuwe grondstof Kaumera (voorheen NEO-Alginaat (grondstof voor bioplastic met daarin alginezuur, kan gewonnen worden uit organisch afval)). Nederland zal in 2019 als eerste ter wereld Kaumera Nereda® Gum gaan winnen. Waterschap Rijn en Ijssel werkt samen met Waterschap Vallei en Veluwe, TU Delft, Royal HaskoningDHV en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA (stichting onderzoek waterschappen)) werken samen aan het onderzoeken, winnen, verwaarden en vermarkten van deze duurzame grondstof. In Zutphen wordt momenteel de eerste Kaumera grondstoffenfabriek gebouwd. Ook in Epe komt er een.

Bouw Kaumera Zutphen - Ws Rijn en IJssel juli 2018
Bouw Kaumera fabriek in Zutphen

Kaumera: veelzijdige toepassingen

Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori. De naam weerspiegelt de veelzijdigheid van het materiaal. Door de grondstof te combineren met andere materialen verandert het karakter van de stof. Kaumera is een versterker en verbinder. Het is waterafstotend én water absorberend. Hierdoor is de grondstof succesvol toe te passen in de landbouw, beton en papierindustrie. De ontwerpers hebben nu ook inspirerende andere toepassingen ontdekt. Zo biedt het materiaal ook mogelijkheden voor verwerking voor keramiek, textiel en hout.

De Dutch Design Week als platform voor innovatie en circulariteit

De Dutch Design Week wordt zaterdag 20 oktober tot en met 28 oktober 2018 gehouden in Eindhoven. Het onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst. Het sluit daarmee goed aan op de ambities van de waterschappen. Dutch Design Week Eindhoven is een groot ontwerp evenement, met meer dan 2.600 ontwerpen en concepten en meer dan 335.000 bezoekers.

De realisatie van de grondstoffenfabriek in Zutphen wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van de Europese Commissie via het LIFE programma, het ministerie van Economische zaken via het programma DEI en de Provincie Gelderland.