Zoeken

Hein Pieper nieuwe president Europese koepelorganisatie voor waterbeheer

Gepubliceerd op 7 september 2021

Onze dijkgraaf en vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen, Hein Pieper, is op 6 september benoemd tot president van de European Union of Water Management Associations (EUWMA).

Dit is de Europese afvaardiging van nationale koepelorganisaties voor lokaal en regionaal waterbeheer. De organisatie bestaat uit leden uit 10 Europese lidstaten. EUWMA heeft als doel om expertise op het gebied van waterbeheer in Europa te delen. Ook de uitdagingen en oplossingen rond de implementatie van Europese wetgeving zijn belangrijke thema’s binnen EUWMA.

Hein Pieper close-up
dijkgraaf Hein Pieper

Verwoestende weersextremen

Hein Pieper: “Door de klimaatverandering zijn weerpatronen drastisch aan het veranderen en is de wereldwijde waterbalans verdwenen. De buien worden met het jaar intensiever en hebben daardoor vaker een verwoestend effect. Langdurige droge periodes volgen elkaar steeds sneller op. Om schade en overlast door weersextremen zoveel mogelijk te beperken kunnen we niet blijven doen wat we doen. We moeten onze samenleving en economie op een andere manier gaan vormgeven. Lokaal- en regionaalwaterbeheer speelt hierin een cruciale rol voor een transitie naar een klimaat robuust watersysteem. Daarbij is het belangrijk dat we als Europese landen onderling een leergemeenschap faciliteren waarin we kennis en ervaringen uit wisselen.”

Jaarlijkse bijeenkomst

De benoeming vond plaats tijdens de jaarlijkse samenkomst van EUWMA. Dit jaar stond deze na het hoge water van afgelopen zomer in het teken van de weersextremen en het belang van klimaatadaptatiemaatregelen. Doel van de bijeenkomst is ervaringen en kennis met elkaar te delen en belangrijke wateronderwerpen op de agenda in Brussel te zetten. Hein Pieper is voor een jaar benoemd tot president.

Horizon Mission Board over klimaatadaptatie

Pieper is al langer betrokken in Europees verband bij klimaatverandering en de impact daarvan op de samenleving. Eerder werd hij al geselecteerd als expert voor de Horizon Mission Board over klimaatverandering en sociale transformatie. De Horizon Mission Board adviseert de Europese Commissie naar welke onderwerpen onderzoeksgeld moet gaan om innovatie te stimuleren.