16 juni 2023

Droger dan normaal

Het heeft sinds half mei niet meer geregend. Het is droger dan normaal voor de tijd van het jaar. Het grondwater daalt en er komt steeds minder water in beken en sloten. Door het natte voorjaar en onze maatregelen staat het grondwater nog niet extreem laag. Volgende week verwachten we wat regen. Dit lost de droogte niet op. 

Te weinig regen

Het is al sinds half mei droog. Het is warm en het waait. Daardoor is de bovenste laag van de bodem is heel droog. in deze laag hebben de meeste planten hun wortels. 

Sproeien

Mensen sproeien volop. Dat komt omdat de bovenste laag van de bodem zo droog is. Sproeien mag nog, maar sproei verstandig. Boeren mogen ook nog grondwater oppompen om te beregenen. Er is dus geen sproeiverbod. Iedereen moet zich wel houden aan de normale regels voor het oppompen van grondwater en water uit beken en sloten

Minder water in grond en in beken

Het grondwater staat lager dan normaal. Dankzij het natte voorjaar staat het nog niet extreem laag. Ook in onze beken en sloten staat minder water. Meer dan de helft van de beken stroomt niet meer. Er staat dankzij de stuwen op de meeste plekken nog wel water in. Onze stuwen staan in de hoogte stand. Zo houden we het water zo lang mogelijk in ons gebied. Omdat het water steeds minder stroomt wordt het water warmer. Daarom wordt de kans op blauwalg groter. 

Verwachting

Voor volgende week verwachten we felle buien met onweer. Waarschijnlijk zijn deze buien heel lokaal. Deze zijn goed voor je tuin maar lossen de droogte niet op. Felle buien trekken meestal minder goed in de bodem. Een deel van de regen stroomt weg en een deel trekt in de bovenste laag van de bodem.  

Meer over de droogte op dit moment

Wil je meer weten over de droogte op dit moment? Ben je op zoek naar cijfers? Of heb je een andere vraag? Kijk dan op de pagina over droogte.