04 juni 2024

Hoog water in de grote rivieren op komst

We verwachten eind deze week hoog water in de Rijn en de IJssel. De waterstand bij meetpunt Lobith is nu ongeveer 12 meter boven NAP. We verwachten donderdag of vrijdag een waterstand van 13.20 meter boven NAP. Onze dijken en de dijken in Duitsland kunnen deze waterstand goed aan. Uiterwaarden zullen onder water lopen.

Kans op wateroverlast in uiterwaarden

Het hoge water kan vooral in de uiterwaarden tot overlast zorgen. Bijvoorbeeld op campings die hier liggen. Of op akkers, weilanden en natuurgebieden in de uiterwaarden. De komende dagen wordt het lage deel van de Rijnkade in Arnhem ontruimd. Dit geldt dus ook voor onze bouwplaats voor de dijkversterking Rijnkade die daar ligt.

We houden de dijken goed in de gaten

Onze onderhoudsmedewerkers houden het allemaal goed in de gaten. Zij inspecteren de dijken en wateren extra deze week. Zij controleren bijvoorbeeld of afgebroken takken dijken kunnen beschadigen. En ze controleren of bevers of muskusratten gaten gegraven hebben in de dijk. Ook waarschuwen we mensen voor het aankomende hoge water. Onze gemalen pompen het water uit de beken in de Rijn en de IJssel. 

We verwachten geen grote problemen

De waterstanden zijn bijzonder voor deze periode van het jaar, maar niet extreem hoog. Afgelopen december stond het water in de rivieren ruim een meter hoger. 

Ook in beken en sloten verwachten we geen problemen. Mei was de natste maand ooit gemeten. De waterstanden in de beken en sloten zijn inmiddels weer normaal voor deze tijd van het jaar. We laten het water geleidelijk door de beken en sloten stromen. Zo wordt het goed afgevoerd naar de grote rivieren.  

Plassen en natte kruipruimtes

Door de regen van afgelopen weken kan de bodem weinig water opnemen. De bodem zit vol. We verwachten niet veel regen komende weken. Maar als het regent ontstaan nog snel plassen op het land. Sommige mensen hebben nog water in de kruipruimte of kelder. We verwachten dat dit langzaam weg trekt.  

Situatie hier is heel anders dan bij de Donau

Het noodweer in Zuid-Duitsland zorgt daar voor een vreselijke situatie. Er zijn daar veel overstromingen en er zijn mensen overleden. Dat gaat vooral over het gebied van de rivier de Donau. De Donau stroomt niet naar ons, maar naar de Zwarte Zee. 

De situatie daar is heel anders dan het water dat via Rijn ons gebied binnenstroomt. We hebben afgelopen jaren hard gewerkt aan de samenwerking met Duitsland. We kunnen elkaar bij hoog water en ook droogte goed vinden. Denk aan gezamenlijke crisisoefeningen, gezamenlijke inspecties (schouw) en aan overleggen op alle niveaus over beleid en uitvoering. 

Situatie hoog water

Luister het interview met onze Dijkgraaf Hein Pieper op NPO Radio 1 over de situatie hoog water, klimaat en Duitse en Nederlandse dijken (na 50 sec)

Luister het interview
Hoogwater in de Rijn in de lobberdensewaard bij Pannerden
bouwplaats Rijnkade maart 2024

De lage kade van de Rijnkade wordt deze week ontruimd.