09 januari 2023

Informatie waterschapsverkiezingen 2023

Op 15 maart zijn er weer waterschapsverkiezingen. Water speelt een belangrijke rol in Nederland. Er spelen verschillende belangen zoals waterveiligheid, waterkwaliteit, natuur, landbouw, industrie, gezondheid en recreatie. En we hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Door te stemmen, heb je invloed op de keuzes die het waterschapsbestuur maakt.

Speciale pagina’s

Voor partijen die meedoen aan de komende waterschapsverkiezingen is er een speciale verkiezingspaginaVoor inwoners is er een andere pagina waar we straks informatie geven over de partijen op wie je kunt stemmen. Ook vind je hier straks een link naar de stemwijzer.

Officieel bericht

Er is een officieel bericht in het Waterschapsblad geplaatst. Wij zetten de belangrijkste conclusies hieronder voor je op een rijtje.

  • Op 30 januari van 9.00 tot 17.00 uur is de Dag van Kandidaatstelling. Partijen die meedoen aan de verkiezingen leveren dan hun kandidatenlijsten met bijbehorende stukken aan bij het kantoor van het waterschap in Doetinchem. Partijen die hun stukken vooraf willen laten controleren, doen dat op 19 of 23 januari. Maak hiervoor een afspraak op verkiezingen@wrij.nl
  • Wil je partij meedoen en zit deze nu nog niet in het waterschapsbestuur? Dan moet je een waarborgsom van € 250 overmaken aan het waterschap.
  • De formulieren die je nodig hebt voor de kandidaatstelling kun je van 9 t/m 30 januari bij je gemeente opvragen.

Gebruik software

We gebruiken Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). We raden politieke groeperingen aan om dit programma te gebruiken voor het aanmaken van alle documenten die nodig zijn voor de kandidaatstelling. Denk aan de kandidatenlijst, ondersteuningsverklaringen en instemmingsverklaringen. Via de website van de Kiesraad kun je deze software downloaden.

Vergaderingen centraal stembureau

  • Besloten vergadering op 31 januari om 16.00 uur: onderzoek ingeleverde kandidatenlijsten. 
  • Openbare vergadering op 3 februari om 17:00 uur: beslissing over de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten. Ook nummert het centraal stembureau dan de kandidatenlijsten.
  • Openbare vergadering op 23 maart om 13.30 uur: definitieve vaststelling verkiezingsuitslag.