20 december 2022

Landgoederenzone Baakse Beek wint prijs

‘‘Dit project is een voorbeeld voor andere waterschappen, landgoederen en agrariërs’. Dit waren de lovende woorden van de jury.  Antoinet Looman ontving namens ons waterschap de juryprijs van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke kwaliteit. Wij zijn blij met deze opsteker. We bedanken alle deelnemers; landgoederen, pachters en partners!

Goed voorbeeld

Provincie Gelderland rijkt de prijs iedere twee jaar uit. De prijs gaat naar het meest geslaagde en inspirerende project in de provincie. De jury: "De Landgoederenzone Baakse Beek laat zien dat het niet bedreigend is om een groot probleem aan te pakken. Het leidt juist tot meer kwaliteit. Dit project is een goed voorbeeld van hoe we grote problemen in onze provincie kunnen aanpakken ".

Water moet veel belangrijker zijn

We krijgen steeds extremer weer. Bijna iedereen vindt dat water veel belangrijker moet zijn bij ruimtelijke keuzes. Maar in de praktijk is dit vaak lastig. De Baakse Beek is een mooi voorbeeld van een project waarbij het water echt belangrijk en bepalend is. De jury roemt het project om haar daadkracht. 

In plaats van pappen en nathouden, kozen de deelnemers voor een grondige aanpak waarbij het water leidend is

Jury Gelderse Prijs voor Ruimtelijke kwaliteit

De landgoederenzone

Tussen Ruurlo en Wichmond liggen zeventien landgoederen. Landgoed 't Medler is er hier één van. Het hele gebied kampt al  jaren met ernstige verdroging. Dat komt doordat we het gebied vroeger zo droog mogelijk wilden houden voor de landbouw. Nu is er in de zomer te weinig water. Dit is slecht voor de bijzondere natuur en de landbouw in dit gebied.

 

We willen de natuur, landbouw en de unieke kenmerken van vroeger bewaren. Daarom willen we het water op de landgoederen beter benutten. Op landgoed 't Medler bij Vorden herstelden wij de Vordense Beek. Door deze ‘nieuwe’ beek houden we meer water in het gebied. Meer verschillende planten en dieren vinden er een plek. En je kan de unieke en oude eigenschappen van het landschap beter zien.

Met de prijs wint het project een bedrag van 10.000 euro. We moeten nog beslissen wat we met dit geld gaan doen. 

Prijsuitreiking Gelderse Prijs voor Ruimtelijke kwaliteit