31 oktober 2023

Maand oktober was kletsnat

In oktober viel ruim twee keer zoveel regen als normaal. Het grondwater in ons gebied staat heel hoog. We krijgen meldingen van plassen op het land en natte kelders. Het is nu niet nodig om extra water vast te houden.

Ruim twee keer zo nat als normaal

Normaal valt er in oktober ongeveer 70  mm regen. Nu was dat meer dan 140 mm. Er viel dus ruim twee keer zoveel regen. Op sommige plekken melden inwoners plassen op het land en natte kelders en kruipruimtes. Deze plassen komen vooral doordat het veel regent. Het duurt doordat het nat is langer voordat het regenwater in de grond zakt.

Grondwater staat heel hoog

Het grondwater staat in ons hele gebied heel hoog. We houden op dit moment geen extra water vast met onze stuwen. Dat is nu niet nodig. We houden de situatie goed in de gaten en passen de stuwen aan als dat nodig is.

Heel anders dan vorig jaar

De situatie is heel anders dan vorig jaar rond deze tijd. Het was toen in oktober nog heel droog. Er kwam pas in december weet water in onze sloten en beken. Het duurde nog langer voordat het grondwater weer normaal was. Geen jaar is hetzelfde.

Meer informatie

Wil je weten hoe nat het precies is? Kijk dan op het dashboard. Daar zie je de grondwaterstanden en hoeveelheid regen in ons gebied.

Naar het dashboard