25 oktober 2022

Oefenen dat de dijk bijna doorbreekt

Stel je voor dat het water in de rivieren stijgt; de dijk breekt bijna door! Hoe bereiden wij ons voor?

Oefenen van een crisis

Op 20 oktober oefenden we wat we moeten doen als de dijk bijna doorbreekt. Ongeveer 160 collega’s buiten op de dijk en 50 binnen in het hoofdkantoor deden mee. De kans dat een dijk doorbreekt bij hoog water is heel erg klein. Toch oefenen we dit regelmatig. Met elkaar of samen met andere organisaties. Zo zijn we goed voorbereid als het misschien toch zover komt.

Van dijkinspecteur tot hoofdkantoor

Dijkinspecteurs lopen op de dijken. Zij controleren de dijken op scheuren en andere schades. Zij geven de resultaten door via een speciale app aan de collega’s op de dijkposten. Deze dijkposten liggen verspreid in het gebied. Hier zit een team van specialisten. Zij beoordelen de schades. Kleine schades of problemen lossen ze meteen op. Grotere schades geven zij door aan het hoofdkantoor.

twee dijkbeheerders in oranje jassen op de dijk

Dijkbewakers Jaap en Jorgo in actie.

Actiecentrum

In het hoofdkantoor is een Actiecentrum actief. Hier beoordelen experts de informatie en bepalen we of en hoe we de schade kunnen herstellen. Hoe groot is de dreiging? Welke kanten kan het op gaan? Welke mensen en hulpmiddelen kunnen we gebruiken? Het Actieteam zoekt deze vragen uit en geeft advies aan het beleidsteam. Het beleidsteam besluit onder leiding van de dijkgraaf over grote en belangrijke acties.

Actiecentrum in actie

Actiecentrum

Herstelteam in actie

Na een besluit komen de herstelteams in actie: zij repareren de schades aan de dijk. Bijvoorbeeld door zandzakken rond een zwakke plek te leggen, of met een speciaal zeil de dijk te verstevigen.

herstelteam in actie

Herstelteam in actie.

Samenwerken

De verschillende teams oefenden hun eigen werk. Maar we oefenden ook om samen te werken met de andere teams.

Het was een geslaagde, leerzame dag.

Stel je vraag

Heb je een vraag over dit bericht? Bel of mail dan met woordvoerder Vanya Ginsel.

Bellen06 53 91 12 84 06 53 91 12 84 Stuur e-mail
Vanya Ginsel - woordvoerder Waterschap Rijn en IJssel