15 september 2023

Opening windturbines Duiven

Vandaag hebben wij de windturbines bij de rioolwaterzuivering in Duiven geopend. De turbines wekken 24 miljoen kilowattuur (Kwh) groene stroom per jaar op. Dat is net zoveel stroom als 9000 huishoudens verbruiken. We testen de turbines nu nog. Soms staan ze stil voor een extra controle. Vanaf eind oktober 2023 draaien ze volop.

We wekken bijna al onze energie zelf op

Bestuurder Floor Wissing en directeur Rudi Gerard staken een reuzen stekker in een een stopcontact. Daarmee gingen de windturbines officieel in bedrijf. We willen klimaatverandering afremmen. We wekken straks veel energie die we gebruiken zelf op. We wekten al zonne-energie op. Ook winnen we biogas. En nu halen we dus ook energie uit wind. De windturbines zijn 200 meter hoog als je de wieken erbij rekent. Een wiek is 69 meter lang.  

Deze windturbines zijn voor ons een belangrijke stap. Ze produceren maar liefst 60% van de energie die wij verbruiken.

Floor Wissing, lid dagelijks bestuur

Mensen in de buurt delen mee in de winst

Van het geld dat wij verdienen met de windmolens gaat 20% naar mensen in de buurt. Daarvan gaat het grootste deel (75%) naar de mensen die het dichtst bij de de turbines wonen. We hebben geprobeerd zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken in de buurt. De turbines passen zo goed mogelijk in de omgeving. De molens hebben wieken die minder geluid maken. En de lichten op de molens zijn minder fel.

Eerste plannen ontstonden in 2016

De eerste plannen voor de windturbines ontstonden in 2016. In 2019 kreeg het waterschap de vergunning van de gemeente Duiven. Een aantal inwoners was het niet eens met de bouw van de turbines. Deze inwoners gingen in beroep bij Raad van State. De Raad van State verklaarde het beroep eind 2020 ongegrond. Dat betekent dat wij de windturbines wel mochten bouwen. In december 2022 begon de bouw van de windturbines.