11 augustus 2023

Rivierkreeft in trek

Wij krijgen veel vragen over rivierkreeften. Er komen steeds meer rivierkreeften in onze wateren. Bij ons gaat het meestal om de rode Amerikaanse rivierkreeft. We krijgen meldingen uit Zutphen, Wehl, Doesburg, en Zevenaar. Lees meer over de rivierkreeft op deze pagina.

Rivierkreeft komt uit Amerika

De rivierkreeft leeft in zoet water, dus in beken, rivieren en vijvers. De meeste rivierkreeften horen helemaal niet thuis in Nederland. Ooit importeerde iemand rivierkreeften uit Amerika voor de handel. Deze zijn ontsnapt of vrijgelaten en leven nu in onze wateren. Soms met heel veel. De enige soort rivierkreeft die hier wel thuis hoort is heel zeldzaam. Die zie je niet zomaar.

rode Amerikaanse rivierkreeft. Een rode kreeft met scharen.

rode Amerikaanse rivierkreeft.

Rivierkreeft is niet gevaarlijk

In deze periode kruipen de mannetjes van de rode Amerikaanse rivierkreeft de kant op. Ze gaan op zoek naar een nieuw gebied om te leven. Daarom zie je ze langs de waterkant of op de straat lopen. Ze kunnen wel een paar kilometer lopen. Ze zien er met hun scharen gevaarlijk uit. Maar dat zijn ze niet. Ze gebruiken de scharen om zichzelf te beschermen. En ze knippen planten in stukjes om te eten. Rivierkreeften zijn niet giftig en niet agressief.

Melden bij ons niet nodig

Wij weten dat er ook in ons gebied rivierkreeften zitten. Bij ons zorgen ze nu niet voor problemen. We laten rivierkreeften daarom gewoon zitten. Zie je een rivierkreeft en wil je dit melden? Dat kan via www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over de rivierkreeft? Of je hem mag vangen of op kan eten? Kijk op de speciale website over de rivierkreeft. 

Kijk op rivierkreeft.nl