21 december 2022

Schoner water bij rioolwaterzuivering Winterswijk

Wij breiden de rioolwaterzuivering in Winterswijk uit met een nieuwe techniek. Met deze techniek maken we het rioolwater van de huishoudens en bedrijven nóg schoner. Het schoongemaakte water gaat naar de Groenlose Slinge. Hierdoor valt de beek in de zomer niet droog. Dit is goed voor de planten en dieren die er leven. 

Beter stoffen uit het water halen

Door de aanpassing kunnen  we ammonium, fosfor en medicijnresten beter uit het afvalwater halen. Het water verlaat schoner de zuivering. Het komt dus schoner  in beken en riviertjes terecht. Na Winterswijk zijn de rioolwaterzuiveringen in Etten, Aalten, Lichtenvoorde en Ruurlo aan de beurt. Hiermee dragen we bij aan de strengere regels vanuit Europa. We moeten na 2027 aan deze regels voldoen. (KaderRichtlijn Water 2022-2027).  

Planning

De activiteiten beginnen vanaf april 2023. We denken dat de zuivering in de zomer van 2024 klaar is.  

Antoinet Looman

“Het water in de beken en rivieren is al best schoon, maar het kan nóg schoner. Door deze aanpassing zetten we een grote stap naar nóg schoner water, zoals ook Europa van ons vraagt.”

Antoinet Looman

Rioolwaterzuivering Winterswijk

De rioolwaterzuivering Winterswijk zuivert het afvalwater van bedrijven en huishoudens in de omgeving Winterswijk en Groenlo. Het schoongemaakte water stroomt in de Groenlose Slinge.