06 oktober 2022

Sloten ondieper om uitdroging landbouwbodem te voorkomen

Een nieuwe maatregel om verdroging van landbouwgronden te voorkomen is het ondieper maken van sloten. Vandaag werd als eerste in een sloot van boer Erwin Nijrolder zand gestort.

Ondiepere sloten

Ondiepe sloten kunnen beter zijn voor de hoeveelheid water in een gebied. Een ondiepe sloot zuigt minder water uit de landbouwgrond. die er naast ligt. Dat betekent dat het water veel beter in die gronden blijft en veel minder snel in de sloot belandt. Dat is wat we graag willen.

Interview met Omroep Gelderland in de sloot.

Veel interesse

Al tien boeren hebben gezegd dat ook zij interesse hebben om hun sloot te ondieper te maken. Er zijn al honderden duikers afgesloten en veel droogtestuwen geplaatst. Wij hebben in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor dit soort droogte maatregelen.

Per gebied bekijken wat het beste is

Op veel plekken houden we het water in de sloten met stuwtjes of afsluiters.  Dat werkt hier niet.  Omdat het gebied hier hellend is zouden we heel veel stuwtjes nodig hebben. Daarom is het hier veel beter om die sloot veel minder diep te maken. We kijken per per gebied wat de beste maatregel is. 

Elke druppel de grond in

Het klimaat verandert. We krijgen steeds extremer weer. Harde buien en langere perioden van droogte volgen elkaar steeds sneller op. Voor veel ondernemers en de natuur wordt de situatie steeds dringender. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk water de grond in te krijgen. Elke druppel telt!

Bekijk wat we samen tegen droogte kunnen doen