22 juni 2023

Verboden om water uit beken en sloten te halen

Het is vanaf morgen (vrijdag 23 juni 2023) verboden om water op te pompen uit beken, rivieren, vijvers en sloten. Door het warme weer en de aanhoudende droogte dalen de waterstanden snel. We stellen daarom dit verbod in. Hiermee willen we problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid zoveel mogelijk voorkomen. Het verbod gaat in om 12 uur ‘s middags en geldt voor iedereen in het werkgebied van het waterschap. 

Weinig water in rivieren, beken en sloten 

Sinds half mei is er bijna geen regen gevallen. Het is warm weer en het water verdampt snel. Dit betekent dat de waterstanden snel dalen en de waterkwaliteit slechter wordt. Op steeds meer plekken ontstaat er blauwalg. In de Ahauser Aa, net voor de landsgrens bij Buurse plaatsten we twee beluchters in het water. Deze blazen extra zuurstof in het water. Hoe minder water in de beken en sloten, hoe groter de kans op problemen zoals ongedierte, dode vissen, botulisme en blauwalg. Het waterschap wil dit zoveel mogelijk voorkomen. 

Ook de waterstanden op de grote rivieren dalen. Schepen die langer zijn dan 55 meter kunnen niet meer door de sluis in Doesburg vanwege de lage waterstand op de Gelderse IJssel. 

 

Weinig water in onze beken.

Ook minder grondwater 

Het grondwater staat op veel plekken lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het staat nog niet zo laag dat een verbod op het oppompen van grondwater nodig is. 

Voorspelde regen niet genoeg 

We verwachten dat de regenbuien die deze week vallen de droogte niet zullen oplossen. Dijkgraaf Hein Pieper: “Als er heel veel regen valt in korte tijd, dan kan er op sommige plekken wateroverlast ontstaan. Deze overlast duurt waarschijnlijk kort. Er is mogelijk een klein en kort piekje in de (grond)waterstanden te zien. Daarna dalen de waterstanden weer. En we weten dat er aankomend weekend weer droog zomerweer is voorspeld.”

Maatregelen

Dankzij de vele regen in het voorjaar is de droogte enkele weken uitgesteld. Daarnaast hielden we samen met anderen het regenwater zo goed mogelijk vast. Onze stuwen staan op de hoogste stand. We plaatsen meer dan 200 kleinere droogtestuwen in sloten bij boeren en andere grondeigenaren. Ook richtten we beken en sloten op een aantal landgoederen en in natuurgebieden anders in.

Houd water vast!   

Houd het water als het regent zo goed mogelijk vast! Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton, de regenpijp af te koppelen van het riool en tegels te vervangen door planten. Kijk voor meer tips op www.weetvanwater.nl.