19 juni 2023

Waterexperts uit Colombia in Nederland

Acht Combombiaanse gasten zijn bij op ons op bezoek voor Inspiragua. Inspiragua is een Internationaal progamma van de Blue Deal. We werken in het programma samen met Colombiaanse waterexperts. Tijdens het bezoek bezochten we al het Blue Deal congres voor internationale samenwerking in de watersector. Ook nemen we samen een kijkje bij grote en kleine Nederlandse waterwerken.

Programmamanager Inspiragua Ellen Bollen-Weide: “Het is altijd weer een hele eer om een delegatie uit Colombia op bezoek te hebben. Een land zo vol van extremen, veel neerslag, plotse neerslag en soms ineens droogte. Zij dealen er al decennia mee. Hun frisse blik en rake observaties zetten ons aan het denken. En maken dat we ons werk anders gaan doen. Dat is de inspirerende kracht van ons internationaal werk.”

Blue deal

In 2030 20 miljoen mensen wereldwijd beschermen tegen water en tegelijkertijd toegang bieden tot voldoende en schoon water. Dat is het ambitieuze doel van de Blue Deal, het internationale programma van de 21 Nederlandse waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Waterschappen brengen kennis, maar halen het ook op. Het is een én-én. Om Nederland toekomstbestendig te maken, hebben we kennis uit het buitenland nodig. Door kennisuitwisseling met andere landen, te leren van elkaars kennis en ervaringen, hoeven we niet apart het wiel uit te vinden.

Een bezoek aan de waterzuivering in Zutphen