De droogte op dit moment

Het is nog steeds erg droog in ons gebied. Om de droogte op te lossen moet het komende winter meer regenen dan normaal. 

Nog steeds verboden om water op te pompen

Het is nog verboden om grondwater op te pompen in de natuurgebieden Stelkampsveld (Borculo) en de Zumpe (Doetinchem). Bekijk de kaart voor de precieze locatie. Je mag geen water oppompen uit beken, sloten, vijvers en riviertjes. Ook niet als je een vergunning hebt.

Maatregelen helpen, maar voorkomen droogte niet

We hebben de afgelopen jaren maatregelen genomen tegen droogte. We laten zoveel mogelijk water de grond in trekken. Dat doen we heel lokaal maar ook in wat grotere gebieden. Alle maatregelen samen helpen, maar kunnen droogte nooit helemaal voorkomen. Er is veel meer nodig om het gebied klaar te maken voor het klimaat van de toekomst. Dat kunnen we niet alleen, dat doen we samen met inwoners, grondeigenaren, bedrijven en andere overheden. Bekijk wat wij doen tegen droogte.

Droogte in cijfers 15 november 2022

354 mm

Neerslagtekort. Dat is bijna net zo hoog als in 2018

37 mm

Neerslag gevallen in oktober. Dat is veel minder dan normaal

58 %

van onze beken stromen niet.

Droogte in cijfers en grafieken

Ben je op zoek naar actuele cijfers, kaarten en grafieken? Kijk dan op het dashboard weer en water voor de laatste informatie.

Naar het dashboard

Wat kan je zelf doen?

Je kunt zelf zorgen dat je in jouw omgeving minder last hebt van droogte. Wees zuinig met water. En vervang de tegels in je tuin door planten. Dat is nog koeler ook! Wil je nog meer tips? Kijk dan op www.weetvanwater.nl

Bekijk meer tips

Veel gestelde vragen over droogte

  • Er geldt een algemeen verbod voor het oppompen van water uit beken, sloten en riviertjes. In en om de natuurgebieden Stelkampsveld (Borculo) en de Zumpe (Doetinchem) mag je ook geen grondwater oppompen. Op andere plekken mag je wel grondwater oppompen. Je moet je natuurlijk wel aan de normale regels houden. De regels vind je bij direct regelen.

  • Met droogte bedoelen we dat het een lange tijd niet regent. Het is normaal dat het in de zomer droger is dan in de winter. Ons waterschap is extra alert als beken niet meer stromen. Of als er problemen zijn met de waterkwaliteit.

  • Het neerslagtekort is een maat voor de droogte. Dit is het verschil tussen de hoeveelheid regen en verdamping door planten en gewassen. In de zomer hebben we meestal een neerslagtekort. In de winter  een neerslagoverschot.