Algemene vragen
De wijzigingen lagen vanaf maandag 9 november t/m/ 20 december 2020 ter inzage.
De nieuwe leggers gaan direct in nadat het bestuur deze heeft vastgesteld. Dit zal naar verwachting begin 2021 zijn. De Waterschapsverordening wordt wel nu vastgesteld, maar gaat pas (Programmatische Aanpak Stikstof) in als de Omgevingswet van kracht wordt. Dat is waarschijnlijk op 1 januari 2022. Tot die tijd blijven de huidige Keur (de basisverordening van het waterschap), Algemene regels en beperkingengebieden van kracht.
Om te zorgen voor schoon en voldoende water, maakt het waterschap gebruik van regels. Deze (wettelijke) regels bepalen wat je wel en niet mag in het gebied en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld: mag ik zomaar met een bootje varen over de Berkel, of heb ik daar een vergunning voor nodig? Deze regels zijn nu vastgelegd in ‘de Keur (de basisverordening van het waterschap) (de basisverordening van het waterschap)’ en in ‘algemene regels’. Voor de Omgevingswet moet het waterschap al deze regels voortaan in één nieuw juridisch document zetten: de Waterschapsverordening. Die heeft ons waterschap nu in ontwerp vastgesteld.
Naast de keur en de algemene regels (straks de Waterschapsverordening) heeft het waterschap ook Leggers. Dit zijn kaarten. Hierop staat welke wateren, dijken, stuwen en sluizen het waterschap beheert, waar ze liggen, hoe groot ze zijn en wie het onderhoud moet doen. Er zijn aparte leggers (kaarten) voor rivieren, beken en sloten (watersystemen) en voor dijken (waterkeringen).
Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling van alle overheden in Nederland vereenvoudigen en samenvoegen. Zo is het straks bijvoorbeeld makkelijker om bouwprojecten te starten of een vergunning aan te vragen.Meer over de omgevingswet