4 dingen die je kunt doen om ons water schoon te houden

Gepubliceerd op 1 februari 2019

Dat water een enorm belangrijke rol speelt in onze levens valt natuurlijk niet te ontkennen. We hebben het geluk dat we op een plek wonen waar de kwaliteit van het water goed geregeld wordt. Hierdoor blijven we gezond en leven we langer. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de waterkwaliteit? Veel mensen wijzen naar de overheid en naar bedrijven, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen (of laten). Naast algemene dingen als geen water verspillen of afval lozen vind je hier 4 wat minder bekende tips waarmee we samen ons water kunnen schoonhouden.

1. Lever restjes medicijnen in bij je apotheek of bij een milieuplein

Medicijnresten zijn erg moeilijk te filteren uit het rioolwater. Als je deze wegspoelt door het toilet of de gootsteen komen ze in het oppervlaktewater terecht. Waterdieren kunnen hierdoor last krijgen van misvormingen, weefselbeschadiging en zelfs sterven. Lever je medicijnen dus in (zonder verpakkingen en adresstickers) bij je apotheek of als klein chemisch afval bij een milieuplein.

111125 medicijnen in water

2. Gebruik geen chloor of bleek bij het schoonmaken

Chloor is moeilijk afbreekbaar en erg schadelijk voor allerlei dieren. Bovendien is het helemaal niet meer noodzakelijk voor een schoon huis (of terras) chloorhoudende schoonmaakmiddelen te gebruiken. Er zijn voldoende alternatieven die een stuk milder zijn, zoals groene zeep of schoonmaakazijn. Kun je echt niet zonder chloor? Gooi je sopje dan nooit in de vijver of sloot.

3. Spoel geen olie of (frituur)vet door de gootsteen

Bakboter, olie en frituurvet zorgen voor verstoppingen in het riool. In je eigen leidingen, maar ook in die van de gemeente en het waterschap. Dat is niet heel handig! Je kunt het vet of de olie beter verzamelen in bijvoorbeeld een lege drinkverpakking. Er zijn speciale inleverpunten waar je deze naartoe kunt brengen. Van de olie en vetten wordt biobrandstof gemaakt. Van jouw afval wordt dus weer iets bruikbaars gemaakt. Mooi toch?

frituurvet

4. Voer liever geen eendjes

Dit klinkt misschien als een vreemde tip, maar eendjes voeren brengt meer problemen met zich mee dan je denkt. Zo worden eenden erg lui van al dat voer dat vanzelf naar ze toekomt. Ze gaan zelf niet meer op zoek en worden ziek en dik door dit gebrek aan beweging. Daarnaast trek je niet alleen eenden aan met het brood dat je in het water gooit, maar ook ratten. Én de waterkwaliteit gaat achteruit door het teveel aan voedingsstoffen dat in het water terechtkomt. Hierdoor krijg je meer algen, en meer kans op blauwalg. Je oude brood kun je het beste in de gft-container gooien. En de eendjes? Die zijn ook heel leuk om gewoon naar te kijken.

Eend