Het riool als groene energieleverancier?

Gepubliceerd op 21 december 2018

Bij groene energie denken de meeste mensen aan windmolens of zonnepanelen. Maar heb je ook weleens gehoord van groene energie uit afvalwater? Dat klinkt gek, maar het is een prachtige manier om van ons eigen afval iets nieuws én nuttigs te maken. Op steeds meer plekken in Nederland bouwen waterschappen hun rioolwaterzuiveringen om in Energiefabrieken. Ook in Olburgen en Etten wordt op deze manier groene energie opgewekt uit afvalwater.

Olburgen_IVH-8500-20130711-1000px

130 liter afvalwater per persoon

Je staat er vast niet bij stil als je het toilet doorspoelt, maar elke Nederlander produceert dagelijks zo’n 130 liter afvalwater. Elke dag gaat er dus een onvoorstelbare hoeveelheid water door onze rioleringen. In de rioolwaterzuiveringen wordt hier het afval uitgehaald en het schone water gaat weer de natuur in. De vervuiling die overblijft, ging tot voor kort de verbrandingsoven in. Maar nu hebben de waterschappen er iets veel beters voor bedacht!

RWZI Haarlo 4-1000px

Biogas

Rioolwater bevat tien keer zo veel energie als nodig is voor de zuivering. Het is zonde om daar niets mee te doen. Daarom worden er steeds meer Energiefabrieken gebouwd, die de vervuiling uit rioolwater vergisten tot biogas. Dat levert nu jaarlijks al zo’n 700.000 m3 biogas op. Dit biogas wordt omgezet in groene stroom, dat wordt gebruikt voor het reinigen van het rioolwater, maar ook om burgers en bedrijven van energie te voorzien. Nu wordt biogas al veel langer gebruikt voor het opwekken van energie, maar het is prachtig dat de ontwikkelingen steeds verder gaan en steeds meer partijen een steentje kunnen bijdragen aan de circulaire economie.

RWZI Nieuwgraaf

Grootste energieproducent

Als alle zuiveringen in Nederland worden omgebouwd tot Energiefabrieken kunnen de waterschappen de grootste producent van groene energie van Nederland worden. Met hun biogas zouden ze bijvoorbeeld 200.000 auto’s een heel jaar lang kunnen laten rijden. Of 100.000 huishoudens kunnen voorzien van energie.

Circulaire economie

Het is een mooie stap in de richting van een regionale, circulaire economie. In plaats van het afval te moeten transporteren en verbranden, wat extra vervuiling oplevert, wordt het nu op een duurzame manier teruggegeven aan de samenleving. Ingenieus toch? Daarnaast werken de waterschappen ook aan de verwerking van afvaldeeltjes tot nieuwe producten. Denk hierbij aan bioplastic, papier en bouwstoffen voor asfalt en kunstmest.