Droogte

Gepubliceerd op 13 mei 2022

Het is droog is onze regio, maar de droogte is nog niet heel erg. We hebben al sinds de winter zoveel mogelijk regenwater opgevangen. Dit water hebben we vastgehouden in beken en sloten en in de grond laten zakken. Ook heeft het in de eerste helft van maart nog veel geregend. We denken dat dit ons nu helpt. We kunnen de droogte niet helemaal voorkomen. Want als het niet regent wordt het uiteindelijk droog. We hebben de droogte wel een paar weken kunnen uitstellen.

Op deze pagina houden we je op de hoogte over de droogte. Je kunt ons ook volgen op Facebook, Twitter of Instagram.

Hoe staat het nu met de droogte?

Droog, maar nog niet heel erg

Vorige week hadden we nog normale waterstanden voor deze tijd van het jaar. Afgelopen week was het mooi weer en droog. Volgende week wordt het heel warm. We verwachten voor de komende weken ook niet veel regen. Het wordt de komende weken waarschijnlijk steeds droger.

In de gebieden rond Aalten, Lichtenvoorde en Winterswijk en rondom Zelhem is de droogte al goed te merken. Deze gebieden liggen hoger. Het grondwater zit hier al erg laag.  De bovenste laag van de bodem is overal al erg droog. In je tuin is dit goed te zien. Planten met kortere wortels hebben daar last van. In de grotere rivieren Rijn en IJssel en in de kleinere beken en sloten zit steeds minder water. Op sommige plekken stroomt het water al niet meer. Hier mogen mensen ook geen water meer uit de beek oppompen om bijvoorbeeld te sproeien.

We houden water zoveel mogelijk in het gebied

We houden zoveel mogelijk water in het gebied met stuwen. We kunnen niet al het water tegenhouden. Het water moet ook zoveel mogelijk blijven stromen. Stromend water is namelijk schoner. Bij de Schipbeek laten we water uit het Twentekanaal in de beek stromen. Een totaal verbod om te sproeien is nog niet aan de orde. We weten nu ook nog niet of dat nodig zal zijn. Dat hangt vooral af van het weer.

We houden alles heel goed in de gaten. Zo kunnen we snel extra maatregelen nemen als dat  nodig is.

Droogte in cijfers, kaarten en grafieken

waterinformatie

Ben je op zoek naar actuele cijfers, kaarten en grafieken over de droogte? Kijk dan op het dashboard weer en water.

Veilig zwemmen

zwemwater

Wil je weten waar je kan zwemmen? Of wil je weten of het water waarin je graag zwemt schoon is? Kijk dan op onze pagina over zwemmen. Ben je benieuwd of er blauwalg in je buurt is geconstateerd? Kijk dan op onze pagina over blauwalg.

Wat kan je zelf doen?

MF02108

Je kunt zelf zorgen dat je in jouw omgeving minder last hebt van droogte. Wees zuinig met water. En vervang de tegels in je tuin door planten. Dan kan het water beter in de grond zakken als het regent. En het is nog koeler ook! Wil je nog meer tips? Kijk dan op www.weetvanwater.nl

Achtergrondinformatie

Wat is droogte?

We spreken van droogte als er een langere periode minder neerslag valt dan er verdampt. Het neerslagtekort is een maat voor droogte.

Droogte is dat erg?

Mooi weer met weinig regen. Niets aan de hand zou je zeggen. Bij droogte stokt echter de doorstroming in beken en sloten en het water warmt sneller op. Ook de grondwaterstanden dalen.

Wat kunnen we doen?

Droogte is niet te voorkomen. We hebben immers niet in de hand hoeveel regen er valt of hoe warm het is. Ons gebied moet bestand zijn tegen wateroverlast èn tegen droogte. Daarom moeten we gebieden anders inrichten. We moeten water zoveel mogelijk vasthouden en opslaan. En als het echt moet laten we het water wegstromen. Dat noemen we afvoeren.

Aanpak droogte in de Achterhoek

De afgelopen jaren heeft onze regio vaak te kampen gehad met extreme droogte. Een gevolg van de klimaatverandering, net als meer regen, hitte en grotere kansen op overstroming.

We hebben al veel gedaan, maar we zijn er nog niet.  We moeten ons voorbereiden op het klimaat van de toekomst. Het weer wordt steeds grilliger. Meer en hardere regenbuien en langere periodes met warm en droog weer. Ons gebied moet bestand zijn tegen wateroverlast èn tegen droogte. Daarom moeten we gebieden anders inrichten. We moeten water zoveel mogelijk vasthouden en opslaan. En als het echt moet laten we het water wegstromen. Dat noemen we afvoeren.

We doen dit echt samen met inwoners, boeren, grondeigenaren, andere overheden en bedrijven. We kijken steeds samen wat er nodig is op welke plek. We leveren zoveel mogelijk maatwerk. Het waterschap zet hierbij zijn kennis over het water in. Kennis van vroeger, van nu en voor de toekomst.