Zoeken

Honderden tegels gewipt via 'Weet van Water'-actie

Gepubliceerd op 19 april 2022

Inwoners van de Achterhoek en de Liemers hebben sinds 2019 honderden tegels gewipt in het kader van de Weet van Wateractie ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’. Ook afgelopen zaterdag 16 april ruilden meer dan 100 inwoners uit Varsseveld hun tuintegel in tegen gratis tuinplanten. Weet van Water is een initiatief van Waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap wil hiermee meer mensen bewust maken en voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Het waterschap werkt hierbij nauw samen met inwoners, gemeenten en andere instanties in de regio.

Minder tegels en meer groen zorgen voor meer verkoeling op warme dagen en meer bijen en vlinders. Ook helpt het tegen klimaatextremen zoals wateroverlast en droogte, omdat zo het regenwater de grond in kan trekken.

Tiende actie

De actie in Varsseveld was de tiende tegelactie in de regio. Bij deze geslaagde actie werkten diverse partijen samen: gemeente Oude IJsselstreek, Wooncorporatie Wonion, Stichting Steenbreek, Dusseldorp en Waterschap Rijn en IJssel. Ook de bewoners van Estinea hielpen een handje en schonken koffie in voor de belangstellenden.

Meer duurzame acties

Naast tegelwippen organiseert het waterschap met Weet van Water ook diverse andere duurzame acties. Bij alle activiteiten wordt gekeken naar wat er speelt in een gemeente en hoe Weet van Water hier zo handig mogelijk op in kan haken. Soms gebeurt dat met een tegelactie, soms met het geven van een klimaatles op school of het geven van informatie over groene tuinen aan bewoners van een nieuwbouwwijk. Op andere momenten sluit een actie aan bij een al bestaand initiatief zoals het afkoppelen (het apart inzamelen van regenwater zodat dit niet meer op het vuilwaterriool wordt geloosd) van een regenpijp, een regentonactie of duurzaamheidsdag. Op dit moment loopt de campagne ‘Hier begint de zee’ in diverse gemeenten. Deze campagne vraagt aandacht voor schoon water. Kijk op www.weetvanwater.nl voor acties in jouw gemeente.

Bijlage bij persbericht Tegelwippen Weet van Water apr 2022 (1)
Inwoners in Varsseveld leveren tegels in en ontvangen tuinplanten

image00009

IMG_20220416_115403

Samenwerking in Weet van Water

Het klimaat verandert. Dit is te merken in de dorpen, steden en buitengebied van deze regio. Daarom is samenwerking nodig om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. In eigen huis, tuin en/of bedrijf kunnen mensen allemaal een steentje bijdragen om wateroverlast, droogte en hittestress (problemen die onstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopen tot 8 graden meer dan buiten de stad) te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren. In ‘Weet van Water’ werken inwoners en organisaties samen en is de drempel laag. Inmiddels zijn vele instanties in de Achterhoek en de Liemers aangehaakt, onder andere gemeenten, woningbouwverenigingen, energiecorporaties, het Nederlands Watermuseum, hoveniers én inwoners.