‘Uw water is ons water’

Gepubliceerd op 5 september 2017

Nederlandse en Duitse landbouwers en waterbeheerders willen door intensievere samenwerking de waterkwaliteit van de grensbeken in de Achterhoek en Overijssel verder verbeteren. Dat is gisteren afgesproken op het symposium ‘Grenzenloos Schoon Water’ in Münster.

Indachtig het motto ‘Uw water is ons water’ zijn tijdens het Duits-Nederlandse symposium – een initiatief van de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen en de Bezirksregierung Münster –nieuwe verbindingen gelegd tussen de waterschappen, de naburige Duitse waterbeheerders en vertegenwoordigers van de landbouw.

In het stadsslot van Münster bespraken Regierungspräsidentin Dorothee Feller, dijkgraaf Hein Pieper van Rijn en IJssel en watergraaf Stefan Kuks van Vechtstromen samen met ruim 100 Nederlandse en Duitse specialisten op het gebied van landbouw en waterbeheer verdere samenwerking in de grensregio Oost-Nederland en West-Münsterland. Deze samenwerking heeft de afgelopen jaren al een sterk impuls gekregen, onder meer door de oprichting van een regionaal grensoverschrijdend platform. Tijdens het symposium is afgesproken om meer samen op te trekken bij het verbeteren van de waterkwaliteit.

Concrete initiatieven zijn het opzetten van een Duits-Nederlandse kennis-uitwisseling tussen landbouwers en waterbeheerders en een grensoverschrijdende kennis-uitwisseling in de werking van rioolzuiveringsinstallaties die op dezelfde grensoverschrijdende beek of rivier lozen.

Symposium ‘Grenzenloos Schoon Water’ in Münster