Prijs voor restauratie gemaal Oude Rijn Pannerden

Gepubliceerd op 10 november 2017

De in 2016 afgeronde restauratie van gemaal Oude Rijn in Pannerden heeft vanochtend een Gemalenpluim ontvangen van de Nederlandse Gemalen Stichting. Deze stichting zet zich in voor het behoud en beheer van dit typisch Nederlandse industriëlele erfgoed. Heemraad Frank Wissink mocht namens Waterschap Rijn en IJssel de prijs in Lelystad in ontvangst nemen.

Gemaal Oude Rijn werd in 1884 in gebruik genomen om een einde te maken aan de jaarlijks terugkerende wateroverlast in de Driedorpenpolder (het polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden). Het gemaal bleef in dienst tot 1970, waarna het dieselgemaal Kandia de taken overnam.

In 2016 is gemaal Oude Rijn gerestaureerd in opdracht van eigenaar Waterschap Rijn en IJssel, gecoördineerd door BOEi en met financiële steun van de provincie Gelderland. De uitvoerende partijen betrokken bij de restauratie waren bouwbedrijf Hoffman, Van Dorp Installaties en Hurenkamp Architecten en Adviseurs. Bij deze restauratie is onder andere de in 1923 gesloopte schoorsteen weer op haar oude plek naast het ketelhuis herrezen. Daarnaast is aan de met originele materialen herbouwde veldschuur een moderne uitbouw toegevoegd, met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden.

Na de restauratie heeft het gemaal, met ondersteuning van de gemeente Rijnwaarden, een bijzondere herbestemming gekregen. In het gemaal bevinden zich tegenwoordig een koffie- en theeschenkerij, museum, meerdere vergaderruimtes, een expositieruimte en een bed & breakfast die een deel van het jaar wordt verhuurd als ‘artist in residence’. Na een periode van maar liefst 45 jaar dient het gemaal dus weer de samenleving.

Meer informatie over de huidige bestemming van het gemaal vindt u op www.gemaalouderijn.nl.

Meer informatie over de geschiedenis en restauratie van het gemaal (pdf, 1.4 MB).

Gemaal Oude Rijn Pannerden