Stikstof rioolwaterzuivering Winterswijk weer normaal niveau

Gepubliceerd op 9 mei 2018

Update rioolwaterzuivering Winterswijk: stikstofgehalte weer op normaal niveau, probleem nog niet opgelost.

De beluchters die we vorige week in de Wehmerbeek en in de rioolwaterzuivering geplaatst hebben, doen hun werk. Sinds deze week is het stikstofgehalte in de zuivering en in de beek weer op normaal niveau. De vuillast blijft nog steeds hoog, dus het probleem is nog niet opgelost. Daar werken waterschap, gemeente Oost Gelre en gemeente Winterswijk verder aan.

Sinds half april draait de zuivering op maximale capaciteit. Het is tot nu toe onbekend hoe en waar deze vuillast vandaan komt. Het lijkt erop dat er, bewust of onbewust, iets terecht komt in het rioolstelsel en vervolgens het zuiveringsproces beïnvloedt. Vorige week plaatste het waterschap beluchters in de beek (30 april) en de zuivering (1 mei) om meer zuurstof toe te voegen.

Samenwerking

De rioolwaterzuivering in Winterswijk zuivert het afvalwater van huishoudens en bedrijven in Winterswijk, Groenlo en het buitengebied. Gemeente Oost Gelre, gemeente Winterswijk, Omgevingsdienst Achterhoek en Waterschap Rijn en IJssel werken samen om te achterhalen waar dit probleem vandaan komt en hoe deze verholpen kan worden. Dit zijn de verantwoordelijke instanties voor het opvangen en zuiveren van rioolwater in deze regio.