Zuivering Winterswijk overbelast

Gepubliceerd op 25 april 2019

De rioolwaterzuivering in Winterswijk is sinds afgelopen weekend overbelast doordat een extra zware vuillast blijft binnenkomen. Dit komt mogelijk door een illegale lozing in het rioolstelstel. Feit is dat de zuivering hierdoor niet optimaal zijn werk kan doen en er na het afvalzuiveringsproces teveel stikstof achterblijft. Het gezuiverde water belandt in de Groenlose Slinge. Het waterschap plaatste daarom gisteren en vandaag (donderdag) preventief een aantal zuurstofpunten in deze beek.

Om de hoeveelheid stikstof zo klein mogelijk te houden draaien de beluchters in de rioolwaterzuivering sinds dit weekend op maximale capaciteit. Voordat de zuivering weer normaal kan functioneren is het belangrijk dat de extra aanvoer van vuil stopt. Het is niet met zekerheid te stellen wat of wie de oorzaak is van de vervuiling. Een Illegale lozing is aannemelijk, zeker aangezien we vaker een tijdelijke toename van de vuillast zien.

Momenteel worden monsters van het afvalwater genomen van meerdere plekken in het rioolstelsel en deze worden geanalyseerd. Dit leidt mogelijk naar de oorzaak. Het waterschap werkt in de opsporing samen met gemeente Winterswijk, gemeente Oost Gelre en de Omgevingsdienst Achterhoek.

De rioolwaterzuivering in Winterswijk zuivert het afvalwater van huishoudens en bedrijven in Winterswijk, Groenlo en het buitengebied. Het waterschap roept alle particulieren en bedrijven in deze regio op om goed te kijken wat je door het riool spoelt. Dit kan bewust of onbewust gebeuren. Mocht u iets verdachts zien, meld dit dan via 0314-369 369.