Botulisme in Zutphen

Gepubliceerd op 27 juni 2019

In de wijk Leesten in Zutphen zijn de afgelopen dagen dode en zieke watervogels aangetroffen. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de watervogels door botulisme zijn omgekomen of ziek geworden. Iedereen wordt aangeraden om elk contact met het water te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren. Het waterschap plaatst waarschuwingsborden.

Meld dode dieren

Omdat dode dieren opnieuw een bron voor verdere besmetting vormen, moeten deze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit gebeurt volgens speciale voorschriften. Treft u dode watervogels aan, meld dit dan bij het waterschap via telefoonnummer 0314-369369. Ruim de dieren niet zelf op. Houd ook huisdieren weg bij eventuele dode dieren. Watervogels verblijven niet op een plek maar zwemmen en vliegen. We vragen mensen in de Zuidwijken en Bronsbergen ook alert te zijn en dode of zieke watervogels bij ons te melden.

Onderzoek in Lelystad

Er zijn watervogels naar een laboratorium in Lelystad gestuurd om te onderzoeken. uit dit onderzoek is gebleken dat de dieren zijn dood gegaan aan botulisme type C. De geplaatste waarschuwingsborden blijven staan en dode vogels worden zo snel mogelijk opgeruimd.

Botulisme

Botulisme komt vooral bij hogere (water)temperaturen voor. De botulisme bacterie scheidt bij hoge temperaturen giftige stoffen af, die verlammend kunnen werken. Daarbij kunnen verschillende symptomen optreden, variërend van misselijkheid, vermoeidheid, buikklachten en slappe arm- en beenspieren, tot dubbel of wazig zien. Er treedt in de regel geen koorts op. Wanneer u denkt dat u besmet bent geraakt met botulisme neem dan contact op met uw huisarts of in het geval van huisdieren met de dierenarts.