Mogelijk botulisme in Eibergen

Gepubliceerd op 20 augustus 2019

Er zijn dode en zieke watervogels aangetroffen in en nabij een vijver aan de Borculoseweg in Eibergen, ten zuiden van bedrijventerrein De Mors. Het waterschap heeft sterk het vermoeden deze dieren door de botulisme bacterie zijn omgekomen of ziek geworden. Mensen en (huis)dieren wordt aangeraden om elk contact met het water te vermijden. Het waterschap heeft de dode dieren opgeruimd en waarschuwingsborden geplaatst.

Het gaat mogelijk om botulisme type C. Dit wordt momenteel onderzocht in het laboratorium te Lelystad. Het waterschap neemt uit voorzorg deze maatregelen.

Meld dode dieren

Omdat dode dieren opnieuw een bron voor verdere besmetting vormen, moeten deze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit gebeurt volgens speciale voorschriften. Treft u dode watervogels aan, meld dit dan bij het waterschap via telefoonnummer 0314-369 369. Ruim de dieren niet zelf op. Houd ook huisdieren weg bij eventuele dode dieren. Watervogels verblijven niet op een plek maar zwemmen en vliegen. We vragen mensen in Eibergen ook alert te zijn en dode of zieke watervogels bij ons te melden.

Botulisme

Botulisme komt vooral bij hogere (water)temperaturen voor. De botulisme bacterie scheidt bij hoge temperaturen giftige stoffen af, die verlammend kunnen werken. Daarbij kunnen verschillende symptomen optreden, variërend van misselijkheid, vermoeidheid, buikklachten en slappe arm- en beenspieren, tot dubbel of wazig zien. Er treedt in de regel geen koorts op. Wanneer u denkt dat u besmet bent geraakt met botulisme neem dan contact op met uw huisarts of in het geval van huisdieren met de dierenarts.


Trefwoorden