Open dag rioolwaterzuivering en grondstoffenfabriek Zutphen op 5 oktober

Gepubliceerd op 17 september 2019

Wil je weten hoe jouw afvalwater wordt gezuiverd, wat je nu eigenlijk door het riool mag spoelen, welke diertjes er leven onder water en hoe wij van rioolwater een nieuwe grondstof maken?! Kom dan op zaterdag 5 oktober 2019 naar de open dag bij de rioolwaterzuivering en nieuwe grondstoffenfabriek in Zutphen.

Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. De open dag wordt gehouden van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Oostzeestraat 5, Zutphen

Waar blijft je poep en plas?

Altijd al willen weten waar je poep en plas blijft? Tijdens de open dag kun je met eigen ogen zien hoe we jouw rioolwater zuiveren. Je mag niet alles zomaar door de gootsteen of de wc spoelen. Weet jij wat er wel en niet doorheen mag? Doe de test en krijg tips van de toiletdames!

Wat kun jij zelf doen?

Loopt het regenwater van een flinke stortbui goed weg in jouw tuin? Of sta je regelmatig klaar met een emmer en dweil om het op te ruimen? Is het zo warm in je tuin dat je er in de zomer haast niet kunt zitten? Tref maatregelen! Je kan zelf veel doen. Krijg tips van waterschap en gemeente en maak je eigen tuin, huis en omgeving klimaatbestendig.

Ga op de foto!

Ga op de foto met trekkers en ander onderhoudsmaterieel van het waterschap. Onze onderhoudsmedewerkers maaien de beken en sloten met kleine en grote tractoren en kranen. Zij zijn aanwezig om meer te vertellen over hun werk en uitleg te geven over het materieel.

Neem een kijkje in de gloednieuwe grondstoffenfabriek

Rioolwaterzuiveringen zijn tegenwoordig fabrieken waar schoon water, schone energie én waardevolle grondstoffen geproduceerd worden. Eén van deze grondstoffen is Kaumera. Kom kijken in de eerste fabriek ter wereld die deze nieuwe innovatieve grondstof produceert! Door de unieke eigenschappen zijn er oneindig veel toepassingen mogelijk die voorheen alleen met chemische grondstoffen gerealiseerd konden worden. Ook het gebouw zelf is met duurzame materialen gebouwd. Waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven werken zo samen aan een wereld met minder afval, minder CO2 uitstoot en meer duurzame grondstoffen.

Meer info: www.wrij. (Waterschap Rijn en IJssel)nl/opendag.