Vispassage Doesburg geopend; vissen overbruggen 5 meter hoogte

Gepubliceerd op 30 september 2019

Met een druk op de knop is de grootste vispassage van Nederland vandaag officieel geopend door jeugdbestuurder Kinsey van Deelen (Waterschap Rijn en IJssel) en jeugdburgemeester Elisa Feenstra (Doesburg). Vissen kunnen nu onbelemmerd langs de stuw in Doesburg zwemmen van de IJssel naar de Oude IJssel tot in Duitsland.

De vispassage bij de stuw in Doesburg is bijzonder vanwege het grote hoogteverschil -oplopend tot vijf meter- in combinatie met de grote variatie waterstanden in de Gelderse IJssel. Vanwege het extreme hoogteverschil is een technisch complexe vispassage gebouwd, die uniek is in Nederland. De locatie wordt daarom ook ingericht en opengesteld voor het publiek. Iedereen kan vijf meter diep afdalen om te zien hoe de vissen omhoog zwemmen. Ook is de omgeving in en om het complex natuurlijker ingericht.

IVH-7818-20190930

Doesburgse schoolklassen hebben de schuif van de vijf meter, waarmee de vispassage is geopend, beschilderd.

De stuw verbindt de Oude IJssel met de (Gelderse) IJssel. Stuwen en gemalen zijn nodig om het water(peil) te beheren, maar vormen ook een hindernis voor vissen. Vispassages vergroten de leefomgeving van de vissen en daarmee de biodiversiteit in de wateren.

Dit project is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Doesburg, provincie Gelderland en Watersportvereniging Oude IJssel.

Foto bijschrift: Dijkgraaf Hein Pieper (Waterschap Rijn en IJssel), heemraad Berend Jan Bussink (Waterschap Rijn en IJssel), burgemeester Loes van der Meijs-van der Laar (gemeente Doesburg), Fred Smit (Rijkswaterstaat), Gerrit Reiling (Watersportvereniging De Oude IJssel) en gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland).