Herstel inspectiepaden op dijken met duurzamer asfalt

Gepubliceerd op 10 oktober 2019

Waterschap Rijn en IJssel herstelt deze week op de opengestelde inspectiewegen het asfalt. Daarbij wordt duurzamer asfalt gebruikt.

Het gaat in totaal om een lengte van 3,5 kilometer asfalt verdeeld over 16 locaties. Zo houden we de opengestelde wegen en fietspaden veilig. De werkzaamheden vinden plaats in de week tussen 7 oktober en 1 november 2019.

Grasfalt en Lynpave

Het waterschap gebruikt bij de werkzaamheden duurzamer asfalt, nl. Grasfalt® en Lynpave®-asfalt. Grasfalt® is een innovatief soort asfalt waarbij het bitumen uit regulier asfalt is vervangen door het biobased bindmiddel lignine dat afkomstig is uit olifantsgras. Door het gebruik van lignine in plaats van bitumen wordt er bespaard op fossiele grondstoffen. Door het aanplanten van olifantsgras wordt CO2 ook nog eens duurzaam opgeslagen.

Lynpave®-asfalt is een laag-temperatuur asfalt. Door het bij lage temperatuur produceren wordt bij het productieproces 20% CO bespaard. Gebruik van een lagere temperatuur is mogelijk door de toevoeging van lijnzaadolie. Hierdoor is het productieproces van het asfalt een stuk duurzamer dan bij regulier asfalt. Op www.grasfalt.nl en www.lynpave.nl is meer info te vinden over het asfalt.

asfalt inspectiepaden
Asfalteren met duurzamer asfalt


Trefwoorden