Waterschap oefent extreme situaties

Gepubliceerd op 19 november 2019

Zo’n 140 dijkwachters, medewerkers en bestuurders van Waterschap Rijn en IJssel oefenen deze week hoe ze moeten handelen bij extreme situaties. Situaties zoals extreem hoge waterstanden, een grootschalige verontreiniging in het water of grote stroomstoring komen gelukkig bijna nooit voor. Maar als het zover is hebben we al onze mensen en onze middelen nodig en moeten de medewerkers - op kantoor en in het veld - wel voorbereid zijn. Daarom oefent het waterschap regelmatig.

Vandaag (dinsdag) oefenen de dijkbewakers hoe ze scheuren in de dijk moeten herkennen, hoe ze de bevindingen via een app kunnen doorgeven aan de collega’s op kantoor en welke maatregelen ze moeten nemen. Dit gebeurt vanaf vijf dijkposten in Baak, Doetinchem, Duiven, Groessen en Zutphen. Op het hoofdkantoor in Doetinchem wordt geoefend hoe de juiste informatie verzameld, beoordeeld en besluiten genomen moeten worden.

scheur ontdekken 2 - waterschap Rijn en IJssel
medewerkers meten een scheur in de dijk (oefening)

Op woensdag zullen vooral de onderhoudsmedewerkers buiten oefenen hoe ze een verontreiniging in een beek of rivier kunnen afschermen en hoe ze een dijk kunnen versterken met zandzakken en geotextiel.

Donderdag wordt op het hoofdkantoor geoefend met een stroomuitval. Deze oefening gebeurt samen met andere waterschappen in Oost-Nederland.