Actuele situatie: Hoogwater èn droogte

Gepubliceerd op 4 februari 2020

Het water in de grote rivieren staat hoger dan normaal. We verwachten op zaterdagochtend 8 februari de piek (om 04 uur, 13.80 m boven NAP). Geen reden tot zorg, wel houden we extra inspecties om te zien of onze dijken er nog goed bijliggen. Ook verwijderen we evt drijfhout en testen kleppen in duikers. De inspecties tonen aan dat onze dijken er goed bijliggen.

De verwachting is dat het waterpeil na dit weekend weer zal dalen.

Bekijk ook onze dijkgraaf gisteren op het 8 uur journaal: https://nos.nl/video/2321766-waterstand-in-de-grote-rivieren-gaat-de-komende-dagen-sterk-stijgen.html

Deze waterstanden komen overigens vaker voor. De laatste keer was in januari 2018.

Droogte

Wat betekent dat voor de droogte in het gebied tussen Rijn en IJssel?

De waterstanden in de rivieren en beken zijn weer op normaal niveau; in de grote rivieren staat het water zelfs extra hoog. Maar als we willen weten of we genoeg water hebben, kijken we vooral naar het grondwater. Dit grondwater moet aangevuld worden, voor als straks in het voorjaar de temperatuur hoger wordt en bomen, planten en gewassen water nodig hebben.

Het gebied van waterschap Rijn en IJssel bestaat uit laag- en hooggelegen gronden.

  • In de laaggelegen gebieden (o.a. Liemers, ten noorden van Zutphen) is de grondwaterstand aangevuld tot normaal niveau;
  • In de hooggelegen gebieden (o.a. Zelhem, Doetinchem, Eibergen) is de grondwaterstand laag, soms zelfs erg laag. Daar is niet voldoende om straks in het voorjaar genoeg voorraad te hebben.

Het is dus nog steeds van belang om het (regen) water vast te houden, zodat het de grond in kan! In de hoger én laaggelegen gebieden.

Waterschap Rijn en IJssel kampte afgelopen jaren met extreme droogte en dat werkt nog steeds door. Door de ligging kan er geen extra water ingelaten worden uit de grote rivieren en is het gebied dus afhankelijk van de gevallen regen.