Groen licht windturbines InnoFase Duiven

Gepubliceerd op 9 december 2020

De Raad van State geeft groen licht voor de bouw van twee windturbines op het terrein van de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein InnoFase in Duiven. De Raad van State heeft het beroep dat is ingediend ongegrond verklaard. Waterschap Rijn en IJssel is initiatiefnemer om de molens te kunnen bouwen en blij met deze uitspraak. “Dit is een belangrijke stap naar een energieneutraal waterschap in 2025. Wij bekijken samen met de omwonenden hoe we het vervolg goed en zorgvuldig kunnen vormgeven”, aldus heemraad Antoinet Looman. Ook de gemeente Duiven is verheugd dat de plannen kunnen doorgaan.

De planning

Het waterschap is gestart met de aanbesteding en hoopt binnen een half jaar een turbineleverancier te selecteren die de turbines gaat bouwen. De bouw van de turbines op de locatie start naar verwachting in 2022.

Energieneutraal waterschap

Waterschap Rijn en IJssel neemt verantwoordelijkheid voor haar energieverbruik. In 2025 wil het waterschap energieneutraal zijn. Om dat te behalen zet ze in op een mix van duurzame energievormen zoals biogas, zonne-energie en windenergie. Naast de windturbines in Duiven, zijn er plannen voor een windturbine op het terrein nabij de rioolwaterzuivering in Zutphen.