Hoogste waterstand Rijn bereikt

Gepubliceerd op 9 februari 2021

De hoogste stand van de Rijn is vanochtend (dinsdag 9 februari) bereikt. Er werd bij Lobith een waterstand gemeten van 14,53 m + NAP. Deze hoge waterstand komt ongeveer een keer in de twee tot drie jaar voor.  Het waterschap is wel alert en houdt de situatie goed in de gaten. Vanaf morgen zal de Rijn weer gaan dalen.

Een hoogwater piek duurt vaak maar één tot een paar dagen. De piek nu houdt vrij lang aan. Dat wil zeggen dat het water relatief lang hoger dan normaal staat. Doordat er langere tijd water tegen de dijken staat komt er aan de andere kant van de dijk kwelwater uit de grond omhoog. Dat is een normaal verschijnsel. Kwelwater kan wel zorgen voor overlast van (grond)water in tuinen en kruipruimten die in de buurt van de dijk liggen.

hoog water en sneeuw
Hoog water en winterweer

Winterweer en hoog water

Het landschap is afgelopen weekend veranderd in een on-Nederlands sneeuwlandschap. Ook uiterwaarden zijn ondergesneeuwd. Op zondag bleven onze dijkbeheerders vanwege code rood zoveel mogelijk thuis. Maandag pakten zij de inspectieronden weer op, soms met de trekker. De sneeuw maakt de inspectie wel moeilijker en de dijken zijn glad. Ondanks het winterweer en het hoge water doen zich geen grote problemen voor.

sneeuwduin bij de stuw- klein
Sneeuwafzetting bij een stuw in Hengelo (gld)

Kijken? Geef elkaar de ruimte

Hoogwater is indrukwekkend om te zien. Zeker in combinatie met de sneeuw. Ga je kijken? Vermijd drukte en houd je aan de geldende corona-maatregelen. Respecteer afzettingen en geef de mensen van het waterschap de ruimte om hun werk te doen.  Zorg dat dijken en kaden te allen tijde goed toegankelijk blijven voor ons materieel.


Bekijk de vlogs van onze dijkbeheerders

Vlog 12 februari

Vlog 9 februari

Vlog 8 februari

Vlog 7 februari

Vlogs 5 feb

Vlog 4 februari

vlog 3 februari 2021

Vlog 2 februari 2021

Vlog 1 februari 2021