Open dag Duiven zaterdag 2 juni

Gepubliceerd op 27 maart 2018

Zet 2 juni in je agenda!

Wil jij zien wat er met je plastic flesjes gebeurt bij 4PET? Of wil je weten hoe een rioolwaterzuivering werkt?

Op zaterdag 2 juni openen 4PET en de rioolwaterzuivering van het waterschap in Duiven hun deuren.

Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.00 uur. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven!

Toegang is gratis. Zet 2 juni alvast in je agenda. Tot dan!

Weten wat je tijdens de open dag kunt bekijken?

Wil je weten wat je tijdens de open dag allemaal kunt bekijken? Bekijk de vlog van Mees. Hij gaat op bezoek bij 4PET en neemt een kijkje bij de zuivering.

Weet jij hoe het waterschap de sloten maait?

Afbeelding 001

Hierover geven we je graag uitleg op 2 juni. Uiteraard mag je ook met zo'n stoere tractor of kraan op de foto. Houd je mobieltje in de aanslag!

Industrieterrein Innofase, Roelofshoeveweg Duiven

Zaterdag 2 juni 2018

Van 10.00 tot 16.00 uur

Uitwisseling elektriciteit, warmte, biogas en koelwater

Eind 2017 heeft recyclingbedrijf 4PET zich gevestigd op bedrijventerrein InnoFase in Duiven. Samen met buurbedrijven AVR en Waterschap Rijn en IJssel bundelen zij de krachten om zo een boost te geven aan de lokale circulaire economie. Met als resultaat dat vanaf 1 januari 2018 deze drie bedrijven onderling elektriciteit, warmte, biogas en koelwater direct met elkaar uitwisselen. Een concreet voorbeeld van hoe duurzaam of circulair werken ook financieel voordelig is.

Het bedrijf 4PET recyclet PET flessen en PET trays. Van plastic maken ze zo een een nieuwe grondstof voor bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen van levensmiddelen. Waterschap Rijn en IJssel levert via de rioolwaterzuivering gezuiverd rioolwater als koelwater. Dit scheelt 4PET de bouw van een op elektriciteit aangedreven koeltoren. Verder ontvangt het recyclebedrijf biogas van het waterschap, dat wordt gewonnen uit zuiveringsslib.

4 PET

4 PET plastic

Weet jij wat er met je plastic flesjes gebeurt nadat je die in de container hebt gegooid? Deze flesjes komen nadat ze uit het plastic afval zijn gesorteerd bij 4PET terecht. Daar worden ze verwerkt tot kleine stukjes plastic (flakes en granulaat), waar weer verpakkingsbandjes en zwarte bakken, waar plantjes in staan, van gemaakt worden.

Rioolwaterzuivering

Rioolwaterzuivering Duiven

Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi). Hier maakt het waterschap het vieze water schoon. Daarna gaat het schone water terug naar het oppervlaktewater. De zuivering in Duiven is de grootste zuivering van Waterschap Rijn en IJssel.