Open dag Duiven zaterdag 2 juni

Gepubliceerd op 27 maart 2018

Zet 2 juni in je agenda!

Wil je weten hoe afvalwater gezuiverd wordt, hoe plastic flesjes gerecycled worden of op de foto met een tractor of kraan? Kom dan naar de open dag die 4PET Recycling en Waterschap Rijn en IJssel organiseren op zaterdag 2 juni 2018. Locatie: bedrijventerrein InnoFase, Roelofshoeveweg 4 in Duiven.

Van 10 uur tot 16 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje achter de schermen nemen bij de rioolwaterzuivering van het waterschap en 4PET Recycling. 4PET Recycling verwerkt statiegeldflessen tot nieuwe grondstof voor verpakkingsmaterialen van levensmiddelen. Ook kun je zien hoe 4PET, afvalverwerker AVR en het waterschap samenwerken door warmte, water en energie uit te wisselen.

Toegang is gratis.

Activiteiten voor jong en oud

Er zijn op 2 juni volop activiteiten voor het hele gezin. Je kunt dijken bouwen, ontdekken welke diertjes er zoal leven onder water en kijken hoe hoog het water komt bij jou in de straat als de dijken breken. Je kunt klimmen op een klimwand en tips krijgen om je huis en tuin klimaatbestendiger te maken.

Verder zie je hoe we samenwerken aan water in jouw omgeving samen met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Buurbedrijf Suez laat met diverse vuilniswagens zien hoe zij zich bezig houden met recycling.

Uitrusten kan op het centrale festival terrein, waar ook een hapje, drankje en ijsje te verkrijgen is.

Weet jij hoe het waterschap de sloten maait?

Afbeelding 001

Hierover geven we je graag uitleg op 2 juni.

Uiteraard mag je ook met zo'n stoere tractor of kraan op de foto. Houd je mobieltje in de aanslag!

Weten wat je tijdens de open dag kunt bekijken?

Wil je weten wat je tijdens de open dag allemaal kunt bekijken? Bekijk de vlog van Mees. Hij gaat op bezoek bij 4PET en neemt een kijkje bij de zuivering.

Industrieterrein Innofase, Roelofshoeveweg Duiven

Zaterdag 2 juni 2018

Van 10.00 tot 16.00 uur

4 PET Recycling

4 PET plastic

Weet jij wat er met je plastic flesjes gebeurt nadat je die in de container hebt gegooid? Deze flesjes komen nadat ze uit het plastic afval zijn gesorteerd bij 4PET terecht. Daar worden ze verwerkt tot kleine stukjes plastic (flakes en granulaat), waar weer verpakkingsbandjes en zwarte bakken, waar plantjes in staan, van gemaakt worden.

Afvalwater uit omgeving Duiven

Rioolwaterzuivering Duiven

De rioolwaterzuivering Duiven/InnoFase zuivert het afvalwater van huishoudens en bedrijven van Arnhem (ten noorden van de Rijn), Velp, Rozendaal, Giesbeek, Lathum, Spijk, Tolkamer, Lobith, Herwen, Pannerden, Aerdt, Babberich, Loil, Nieuw-Dijk, Didam, Zevenaar, Loo, Groessen, Duiven en Westervoort. Het is daarmee de grootste zuivering in het werkgebied van het waterschap.

Uitwisseling elektriciteit, warmte, biogas en koelwater

Eind 2017 heeft recyclingbedrijf 4PET zich gevestigd op bedrijventerrein InnoFase in Duiven. Samen met buurbedrijven AVR en Waterschap Rijn en IJssel bundelen zij de krachten om zo een boost te geven aan de lokale circulaire economie. Met als resultaat dat vanaf 1 januari 2018 deze drie bedrijven onderling elektriciteit, warmte, biogas en koelwater direct met elkaar uitwisselen. Een concreet voorbeeld van hoe duurzaam of circulair werken ook financieel voordelig is.

Het bedrijf 4PET recyclet PET flessen en PET trays. Van plastic maken ze zo een een nieuwe grondstof voor bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen van levensmiddelen. Waterschap Rijn en IJssel levert via de rioolwaterzuivering gezuiverd rioolwater als koelwater. Dit scheelt 4PET de bouw van een op elektriciteit aangedreven koeltoren. Verder ontvangt het recyclebedrijf biogas van het waterschap, dat wordt gewonnen uit zuiveringsslib.

Rioolwaterzuivering

Rioolwaterzuivering Duiven

Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi). Hier maakt het waterschap het vieze water schoon. Daarna gaat het schone water terug naar het oppervlaktewater. De zuivering in Duiven is de grootste zuivering van Waterschap Rijn en IJssel.