Hoe doen we dit?

Gepubliceerd op 7 januari 2014

Om de kans op wateroverlast bij extreme neerslag te verkleinen worden drie wateropvanggebieden van totaal circa 13 hectare gegraven aan de Weijenborgerdijk, bij de Visserijdijk/Eikendijk en bij de Nieuwendijk. Ook worden er twee bypasses aangelegd die het water uit de Weijenborgerbeek, de Vragenderbeek en de Visserijbeek kunnen omleiden. De ontwerpen van bypasses en retentiegebieden zijn in samenspraak gemaakt met belanghebbenden in de werkgroep Besselinkschans.

De nieuwe opvanggebieden en onderhoudspaden worden toegankelijk gemaakt voor wandelaars via wandel- en struinpaden. De terreinen worden beheerd als schraal grasland. Daarmee bieden ze, naast berging voor extreme neerslag, ook meerwaarde voor flora en fauna. Daarnaast worden een groot aantal duikers aangelegd of vervangen en worden nieuwe stuwen geplaatst.

Naast deze maatregelen trekken inwoners, agrariërs en bedrijven gezamenlijk op in het project Klimaat Klaor?! om Lichtenvoorde weerbaar te maken tegen weersextremen. Om initiatieven en ideeën van inwoners verder te helpen is Richard Trenning (R.Trenning@wrij.nl) actief als gebiedsmakelaar. De uitvalsbasis van de gebiedsmakelaar is gelegen in het hart van het brongebied van de Baakse Beek, het onderkomen van Motor en Autoclub Lichtenvoorde (MACL).

Gebiedsproces Besselinkschans: projectgroep water

In het gebiedsproces Besselinkschans zijn vier projectgroepen geformeerd voor de verschillende thema's. Het waterschap is trekker van de projectgroep water. Wilt u zich aanmelden voor deze of een van de andere projectgroepen dan kunt u mailen naar info@besselinkschans.nl of bellen naar0544-393552.

Meer informatie over het proces en de laatste ontwikkelingen rondom dit project vind u op de site: besselinkschans.nl.