Veel gestelde vragen
De Berkel ligt daar nu ingeklemd tussen kades terwijl het vroeger een dynamische meanderende rivier was. Ook daar willen we in een aantal kleine stapstenen het beekdalconcept toepassen.
Dat is geen primaire opgave van het waterschap maar we sluiten het niet uit. Energie uit water brengt hier niet voldoende op maar er zijn partijen met ideeën over zonnepanelen of andere vormen van energie-opwek in het depot.
Op het depot zal motorcross ontmoedigd worden door de aanpassingen: meer natte natuur en wandelgelegenheid. Bovendien hebben crossers een eigen crossterrein aan de oostzijde van het RWS (rijkswaterstaat)-depot.
Op dit traject wordt minder gevist dan tussen Borculo en Lochem. Aan de noordkant van de Velhorst zijn er geen veranderingen en blijven de rechte oevers bestaan. Op het eigendom van Natuurmonumenten is de Berkel ingebed in natte natuurgronden. Daar is vissen niet mogelijk.
De Berkelzomp kan net als nu varen tot aan de stuw Velhorst.
Ja, de bevaarbaarheid van de Berkel voor zomp en de kano’s blijft. Ook de nieuwe stuwen worden voorzien van kanostoepen.
Dit is een bestaand probleem, qua beleid verandert er niets. We gaan kijken hoe het zich ontwikkeld en blijven hierover in gesprek met de agrarische ondernemers in het gebied.
Alleen bij Almen is er een hondenlosloopgebied tussen het zwembad en stuw Besselink. Op alle overige onderhoudspaden zij honden welkom mits aangelijnd.
De Velhorstbrug is een mooie karakteristieke brug. Over de nieuwe stuw moet een vergelijkbare karakteristieke brug terugkomen. Hoe we dat precies gaan doen wordt verder uitgewerkt.
Ja, de wandelroute blijft behouden.