Interview de heer en mevrouw Jacobi

Gepubliceerd op 11 april 2018

Wat speelt zich af achter de mooie oude monumentale panden aan de Rijnkade? Welke verhalen hebben de bewoners, welke historie heeft het pand? Mevrouw en meneer Jacobi zijn vanaf 1988 de gelukkige bewoners van Rijnkade 64.

De heer en mevrouw Jakobi

Het is koud buiten, de heer Jacobi doet de deur open. We lopen de trap op en komen gelukkig in een heerlijk verwarmde woonkamer. Ik maak kennis met zijn vrouw en ga zitten, er hangt een gemoedelijke sfeer. Meneer Jacobi steekt direct van wal. Er valt zo ontzettend veel te vertellen over zijn passie en levensdoel (daar komt hij later op terug) en de geschiedenis van het pand.

De Jacobi’s komen oorspronkelijk uit Friesland, in 1959 zijn ze in Arnhem komen wonen. Nel, een vriendin van mevrouw Jacobi, woonde in het pand ernaast de huidige woning op de Rijnkade. Zij wilde graag dat de Jacobi’s naast haar kwamen wonen. Het pand is van origine van de familie Dobbelman van de Lekker dan reclame (tabaksfabrikant). Meneer Jacobi komt zelf ook uit een tabaksfamilie.

Voor de oorlog heeft een ene meneer Nijhof het pand geërfd en was daarnaast ook eigenaar van meerdere panden in Arnhem. Meneer Nijhof wilde het pand niet verkopen. In de jaren 80 braken er veel rellen uit met krakers, zo ook kwam deze woning in de handen van krakers. Het was een vreselijk emotionele en heftige periode. Niemand wist dat de Jacobi’s de woning wilden huren en/of kopen en dus ook emotioneel betrokken waren. Het was zo onrechtvaardig. Rechters werden bedreigd, woningen geplunderd. Uiteindelijk heeft meneer Nijhof de rechtszaak gewonnen en zijn de krakers vertrokken op eentje na. Deze is onder politiedwang weggegaan. Meneer Jacobi is nog steeds geraakt als hij dit vertelt.

De woning is naast een gezellig familiehuis ook een verzamelplaats van de 60 jaar durende studie en tevens grootste passie van meneer Jacobi, bomengenetica en de hieruit voortkomende natuurlijke selectie. Na het doorlopen van verschillende studies op het gebied van land- en tuinbouw richt hij zich helemaal op genetisch onderzoek van bomen. Hij heeft 20 jaar werkervaring bij de Heidemaatschappij, nu Arcadis.

Zijn grote voorbeeld is Gregor Mendel (1822-1884)). Hij is de grondlegger van de wetten van Mendel. Mendel onderzocht de overerving van een groot aantal erwtenrassen qua vorm, kleur en hoogte. Hij ontdekte de 3:1 verhouding in de tweede generatie nakomelingen.

werkkamer jacobi

Meneer Jacobi is tot de conclusie gekomen dat een kenmerk van een kruising is dat deze gevoelig is voor ziekte, extremen en minder vruchtbaar of steriel is. Laat de natuur zijn gang gaan (raszuiverheid), ga hier niet aan tornen, dat werkt ziektes in de hand. Zijn onderzoek sluit niet aan bij de bevindingen van de Universiteit van Wageningen. Meneer Jacobi denkt product- en toekomstgericht en zeker niet marktgericht. Deze en meerdere conclusies en bevindingen heeft hij goed bewaard. Ooit wil hij een boek (laten) schrijven over zijn studie en zijn verschil van mening met Wageningen. Meneer Jacobi is met zijn 81 jaar nog behoorlijk vitaal. Hij klimt op zijn leeftijd nog in de 15 meter hoge bomen in zijn achtertuin. Mevrouw Jacobi houdt haar hart vast maar is stiekem ook heel erg trots op haar liefhebbende echtgenoot.

Interview door Danja van Rijn