Regen geeft verlichting, droogte nog niet voorbij

Gepubliceerd op 3 juli 2017

Het is vast niemand ontgaan dat het de afgelopen week aardig heeft geregend. Hoewel de regen verlichting biedt voor tuinen en gewassen is de droogte nog niet voorbij.

Regen

Het heeft de afgelopen week geregend in het beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel. Er viel in totaal  25-55 mm regen, wat lokaal zelfs leidde tot ondergelopen straten. De neerslag absorbeert vooral in de droge bodem. Tuinen en gewassen profiteren hiervan, maar de grondwaterstand blijft onveranderd laag. Ook in onze sloten en beken leidt de regen bijna niet tot afvoer. De waterstand is over het algemeen zo laag dat het water stil staat. De afgelopen periode is het aantal locaties met blauwalg toegenomen. De lengtebeperking voor de scheepvaart bij de sluis in Doesburg is nog steeds van kracht.

regen

Verwachting

Gedurende de zomer stijgt normaliter het neerslagtekort. Hoewel het actuele neerslagtekort niet meer de lijn van het record jaar 1976 volgt, is het nog steeds droog en zal het naar verwachting voorlopig droog blijven. Aangezien veel wateren afvoerloos zijn geworden zal het aantal locaties met blauwalg waarschijnlijk verder toenemen. Het waterschap houdt de situatie goed in gaten en treft waar nodig en mogelijk maatregelen. De waterkwaliteit van de officiële zwemwateren worden in de zomermaanden frequenter gecontroleerd. Voor meer informatie over zwemwater kunt u terecht op www.zwemwater.nl.

Volg de actuele situatie

We houden u bij veranderingen in de droogte-situatie op de hoogte via deze website.  Wilt u in de tussentijd zelf bekijken wat de actuele stand van zaken is? Bezoek dan eens het waterdashboard. Hier vindt u de actuele toestand van het watersysteem, in combinatie met de neerslagweersverwachting van het KNMI.


Waterdashbord

waterinformatie

Met het waterdashboard bent u altijd op de hoogte van de actuele situatie mbt waterstanden, neerslaggevens en blauwalglocaties.