Mijn band met de Berkel: Heleen en hond Sunny

Gepubliceerd op 9 april 2019

Heleen, waar woon je?

Ik woon sinds 15 jaar in Lochem op de Molengronden. Deze woonwijk grenst aan de Berkel. Mijn band met de Berkel is vooral ontstaan omdat ik er elke dag met mijn hond langs wandel.

Wat vind je zo fijn aan wandelen langs de Berkel?

Ik wandel elke dag in ieder geval twee keer langs de Berkel. Mijn hond Sunny vindt het heerlijk. Lekker naar buiten!!I Ik ben een zeer vroege vogel en het komt dus regelmatig voor dat ik er al rond 5.30 uur met Sunny op uit ga. Het is heerlijk zo vroeg op pad, om dan niemand tegen te komen. Er hangt vaak een prachtige nevel boven het water en er heerst een serene rust. Elke ochtend zit er een reiger op het bruggetje, die altijd luid krijsend wegvliegt. Het is alsof hij ons opwacht. De eenden en waterhoentjes liggen op dat tijdstip meestal nog op de oever. Mijn hond vindt het leuk om ze een beetje op te jagen zodat ze het water induiken.

Foto Heleen met hond
Hond Sunny

Wat is je favoriete plek op de dagelijkse route die je loopt?

Meestal loop ik ’s ochtends het stuk dat langs de Molengronden ( grenzend aan Watermoleneiland ) voert. ’s Middags loop ik meestal het pad achter het industrieterrein op de Hanzeweg, dan het stuk achter het gemeentehuis tot aan de sluis en dan weer terug.

Het mooiste plekje vind ik als je door het bosje gaat langs het Twentekanaal en dan het trapje naar beneden neemt. Jammer dat er in de zomer niet meer gemaaid wordt, het hoge gras en de brandnetels en stekelstruiken maken het dan niet meer toegankelijk. Langs de andere kant kun je prima wandelen. Leuk om dan met het trekpontje te gaan en dan kun je zelfs nog een bezoekje brengen aan de Staringkoepel (maar daar kom ik niet met de hond).

Is er veel veranderd, de laatste jaren langs de Berkel?

Het wandelgebied bij de Molengronden is de laatste jaren steeds drukker geworden. Honden mogen daar tegenwoordig los. Dat is erg prettig maar omdat Sunny niet de allerbraafste is, kom ik daar op drukke tijden liever niet. Het deel achter het industrieterrein aan de Hanzeweg (ten hoogte van vleeswarenfabriek Aarnink) is erg rustig, maar daar is het niet altijd even prettig wandelen. Er zitten nogal wat gaten in het pad en het gras staat er ’s zomers hoog. In de winter is het er drassig. Maar met een paar laarzen aan komt het meestal wel goed. Ik kom ook regelmatig kanoërs tegen. Die genieten uiteraard! En er wordt zeker ook gevist!

Wat mis je al wandelend langs de Berkel?

Ooit hoop ik op een pad langs de Berkel zodat je van Lochem naar bijvoorbeeld Zutphen kunt wandelen. Het kan al wel van Almen naar Zutphen. Ja, het zou inderdaad fijn zijn als er een wandelpad komt waarbij je in één keer naar Almen of zelfs naar Zutphen kunt lopen. Nu is het lastig om onder de brug door te komen, omdat het water daar erg hoog staat.

Waarvan geniet je het meest tijdens je wandelingen?

De rust, het kabbelende water, de eenden en waterhoentjes die ronddobberen. Het elk jaar terugkerende zwanenkoppel met dan in de loop van tijd hun jongen.