Berkelfestival 23-25 augustus 2019

Gepubliceerd op 29 juli 2019

Van de bron in Billerbeck tot aan de monding in Zutphen verbindt de Berkel acht steden met elkaar, als een parelsnoer gelegen in een buitengewoon mooi landschap.
Het jaarlijkse Berkelfestival viert dat prachtige landschap, de aantrekkelijke steden en de levendige cultuur langs de rivier. Daarom zijn ook dit jaar weer, van 23 tot 25 augustus 2019, volop interessante evenementen en activiteiten georganiseerd – aan beide kanten van de Duits-Nederlandse grens – langs de loop van de Berkel. De focus van de activiteiten ligt dit jaar in de Duitse stad Gescher. Dus festivalgangers: noteer dit weekend in de agenda en doe mee!

...We vieren de Berkel...

Wat is het Berkelfestival?

De gedachte achter het Berkelfestival is om gedurende een zomerweekend zoveel mogelijk bezoekers te laten genieten van de Berkel en haar prachtige omgeving, van de bron in het Duitse Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in Zutphen. Het Berkelfestval biedt daartoe een gevarieerd aanbod, van cultuur en milieueducatie tot aan sport, spel en vermaak.

Waar vindt het Berkelfestival in 2019 plaats?

In het festivalweekend worden langs de hele Berkel – over een lengte van zo’n 115 kilometer - tal van activiteiten georganiseerd. Deze relatief grote afstand maakt het lastig een continu ‘festivalgevoel’ te realiseren, ondanks de vele activiteiten. Omdat het bij het Berkelfestival vooral draait om de ontmoeting tussen mensen, staat daarom elk jaar één locatie centraal. Dit jaar is dat de gemeente Gescher en de stad heeft nog een belangrijke reden om feest te vieren: in 2019 viert Gescher het 50-jarig stadsjubileum. De opening van het festival op 23 augustus heeft dan ook een extra feestelijk karakter.Wat is er te doen?Vrijdag 23 augustus is de officiële opening van het Berkelfestival 2019 in Gescher met in de avond een gratis klassiek concert ‘Een Russische Nacht’ voor alle inwoners van Gescher en de Berkel-gemeenten. Zaterdag 24 augustus zijn er allerlei activiteiten langs de Berkel georganiseerd. Zondag 25 augustus is er een festival in het Berkelpark in Gescher, met sport, spel, muziek en cultuur en informatieve stands. De vele activiteiten en evenementen van het Berkelfestval 2019 zijn te vinden via www.berkelfestival.eu

NB juli 2019 - Berkelfestival-OnlineBanner

Wie organiseren het Berkelfestival?

Aan beide kanten van de grens hebben de afgelopen jaren diverse ‘Berkel-processen’ plaatsgevonden. Hieruit zijn talrijke ideeën voor gezamenlijke projecten voortgekomen. Om grensoverschrijdende activiteiten te kunnen ontwikkelen en de mensen langs de Berkel  samen te brengen, hebben de acht Berkelgemeenten Billerbeck, Coesfeld, Gescher, Stadtlohn, Vreden, Berkelland, Lochem en Zutphen plus het Waterschap Rijn en IJssel het project ‘Berkeln 2018-2020’ in het leven geroepen. Met financiële ondersteuning vanuit het Europese subsidieprogramma INTERREG, werken de projectpartners de komende jaren actief en met veel enthousiasme aan de bevordering van de samenwerking langs de Berkel. Het jaarlijkse Berkelfestival is hierin een essentieel onderdeel.