Publieksdag 6 november

Gepubliceerd op 1 november 2021

Natuur, water, cultuurhistorie, recreatie en toerisme: op Landgoed Het Lankheet komen al deze onderwerpen samen. De Buurserbeek loopt dwars door het landgoed en is tussen de Oostendorper watermolen en Rietmolen opnieuw ingericht als een natuurlijk beekdal. Kom op 6 november naar de publieksdag voor jong en oud en beleef het prachtige gebied!

Vanuit het Veldwerkcentrum Lankheet vinden er om 10:00 uur en 13:00 uur wandelingen in het gebied plaats. Onder leiding van een gids worden karakteristieke locaties aangedaan die het verhaal van de Buurserbeek, de bijzondere natuur en de historische band met het landgoed en het vloeiweidensysteem vertellen. Aan het eind van de wandeling is er een mini-theatervoorstelling over de Buurserbeek.

Buurserbeek1

Demonstraties vloeiweiden

Het landgoed heeft een lange traditie van het bevloeien van velden. Door slim gebruik te maken van hoogteverschillen en afgemeten watergangetjes dwars door de velden kunnen nu ca 21 ha aan bloemrijke hooilanden op het landgoed worden voorzien van water. Door klimaatverandering heeft dit principe een heel nieuwe betekenis gekregen. Het ambacht van veldbevloeiing heeft niet voor niets inmiddels de status immaterieel erfgoed gekregen.

Nieuw kunstwerk

Op de populaire wandel- en fietsroute aan de Veddersweg, op steenworp afstand van de nieuwe Buurserbeek is in beton met een 3D-printer een replica van de omgeving gemaakt. Het water stroomt er doorheen. Basisscholen van Haaksbergen kunnen het gebruiken voor lessen over water, maar tijdens de wandeling kun je zelf ook als veldbevloeier aan de slag door met schotjes het water naar het gewenste gebied te sturen.

Start van de wandelingen: Veldwerkcentrum Het Lankheet, Lankheterweg 6, Haaksbergen. Kom zoveel mogelijk op de fiets; als je met de auto komt: parkeren op de parkeerplaats bij de Lankheterbrug, volg bordjes Vloeiweidenpad tot het Veldwerkcentrum, daar is de officiële start van de publiekswandeling.