Kaumera


Lancering en opening eerste Kaumerafabriek op 2 oktober 2019

Op woensdag 2 oktober 2019 hebben we Kaumera internationaal gelanceerd en de eerste Kaumera installatie ter wereld geopend.

Nederland heeft de wereldprimeur met de bouw van twee grondstoffenfabrieken die Kaumera produceren. De eerste is op 2 oktober 2019 in Zutphen geopend; de tweede volgt in mei 2020 in Epe. Deze innovatie zorgt voor 20-35% minder slibafval, minder CO2 uitstoot en een energiebesparing van 30-80%.

Innovatieve grondstoffen

Grondstoffen zijn schaars. Daarom is het belangrijk om circulair te denken en te zoeken naar nieuwe manieren om grondstoffen te winnen. De Nederlandse waterschappen zijn samen met wetenschappers en bedrijfsleven bezig aan het omvormen van afvalwaterzuiveringen tot ‘fabrieken’ waar schoon water, schone energie én waardevolle grondstoffen geproduceerd worden. Eén van deze grondstoffen is het biopolymeer Kaumera dat gewonnen wordt uit rest- en afvalwater.

Kaumera logo bijgewerkt

Meer informatie op de Kaumera website

life logo

De realisatie van de Grondstoffenfabriek Zutphen wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van de Europese Commissie via het LIFE programma, het ministerie van Economische zaken via het programma DEI en de Provincie Gelderland.