Zoeken

Wat is Kaumera Nereda® Gum?

Een unieke zuiveringstechnologie

Onderzoekers aan de TU Delft ontdekten dat een nieuw soort grondstof kan worden gewonnen uit de slibkorrels, die zich vormen bij het Nereda® zuiveringsproces. Dit is een duurzame en verbeterde zuiveringstechnologie waarbij het slib dat overblijft na zuivering geen vlokken, maar snel bezinkbare korrels vormt. Uit deze korrels kan een bijzonder biopolymeer worden gehaald met multifunctionele eigenschappen: Kaumera Nereda® Gum.

Dit jaar wordt de eerste fabriek ter wereld gebouwd die deze innovatieve grondstof produceert. Door de unieke eigenschappen van het biopolymeer Kaumera zijn er oneindig veel toepassingen mogelijk die voorheen alleen met chemische grondstoffen gerealiseerd konden worden.

Een veelzijdige naam

Kaumera. Het is een veelzijdige naam voor een veelzijdig product. Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De kameleon staat bekend om zijn kleurrijke transformatie en aanpassingsvermogen. Dit maakt de kameleon een prachtig flexibel, effectief en veelzijdig dier.

Oneindige toepassingsmogelijkheden

Door Kaumera Nereda® Gum te combineren met een andere grondstof, verandert het karakter van de stof. Kaumera is een versterker en verbinder van eigenschappen. Bijvoorbeeld als onderdeel van lichtgewicht biocomposieten. Dit zorgt ervoor dat de toepassingsmogelijkheden praktisch oneindig zijn.

Kaumera kan water vasthouden maar ook afstoten. Hierdoor zijn diverse toepassingen in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en de betonindustrie mogelijk. Denk hierbij onder andere aan vermindering van de uitspoeling van meststoffen in de landbouw. Gewassen nemen daardoor meststoffen beter op. Ze zijn weerbaarder en groeien beter. De waterafstotende eigenschappen maken Kaumera bovendien een uitstekende coating voor betonvloeren.

Samenwerkingsverband

Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe, TU Delft, RoyalHaskoningDHV en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA (stichting onderzoek waterschappen)) werken in dit verband aan het winnen en vermarkten van deze bijzondere biogrondstof met veel praktische, waardevolle toepassingsmogelijkheden.