OASE 2013: oogstfeest van netwerken en innovatie

Gepubliceerd op 18 november 2013

Al bij de entree van de DRU Cultuurfabriek in Ulft was het duidelijk: Oase 2013 werd druk bezocht. Het programma, aangeboden door Waterschap Rijn en IJssel, ICER, GreenTechAlliances powered by kiEMT en ACT was afwisselend: een plenair gezamenlijk ochtendprogramma gevolgd door een zelfstandig in te vullen middag met sessies, ontmoetingsmogelijkheden en workshops.

Dagopening van Daan: ochtendgymnastiek voor de linker hersenhelft

De spetterende 1 uur durende dagopening van Daan Roosengaarde - kunstenaar en innovator - zette de toon voor de rest van de dag. ‘We delen met elkaar de fascinatie voor water en landschap. Nu moeten we inspelen op nieuwe ontwikkelingen met slimme combinaties van natuur en techniek, historie en innovatie, poëzie en praktijk, ruimte en beleving: een alternatieve mix van al bestaande toepassingen kan tot geweldige nieuwe oplossingen leiden. Onze maatschappij is niet statisch maar vloeibaar en dynamisch, niets is onveranderlijk. Laten we ruimte nemen voor avontuur en experiment.' Daan noemde aansprekende voorbeelden als ‘Lotus Dome' in Lille en de ‘Slimme Snelweg' i.s.m. met Heijmans en Deense wateropvangbekkens die dienen als golvende skatebanen. Het meest tot de verbeelding sprak misschien wel het illustrerende filmpje met de tijgermoeder die haar vijf welpen direct na de geboorte zag overlijden en daardoor in een depressie raakte. Om haar op te beuren werden vijf biggetjes, omwikkeld met de vachtjes van de overleden welpen, bij haar geplaatst. Ze fleurde ogenblikkelijk op en nam de biggetjes aan als haar welpen, zonder wederzijdse angst en twijfel. Een creatieve oplossing die werkt door een nieuwe combinatie uit te proberen en het gewoon ‘te doen', aldus Daan.

Gevarieerd noviteitenprogramma

Het Waterschap reikte vraagstukken en innovatieve mogelijkheden aan als algenbier, de zoetwaterboerderij (initiatief van Alterra) de mineralenfabriek (WUR Alterra), plant-E en de mosselkringloop. Er ontstonden spontaan gesprekjesgroepjes tijdens de presentaties. De klimaatverandering was eveneens een item: dat kreeg aandacht in de middagsessie ‘Klimaatadaptie in de stad', toegespitst op de Arnhemse wijk Coehoorn. Witte daken, kindvriendelijke fietspaden met oplichtende verf en daktuinen met touwbruggen kwamen daar o.a. als ideeën op tafel. Kringlopen waren een nadrukkelijk thema, onder meer in de inspiratiesessies: de vruchtbare kringloopwijzer - van bodem, gewas, veestapel en mest - in de sessie ‘Klimaatbestendige landbouw' - en tijdens de sessie ‘Afvalwater: van kostenpost naar grondstof.' Opvallend tijdens alle zes de middagsessies - waaronder ook ‘Waterstromen, ‘RichWaterWorld' en ‘Nijhuis Water Technology' van GTA Kiemt - was de levendige en vrije uitwisseling van gedachtes en ideeën.

Ideaal om te netwerken

De Foyer diende als bedrijvenplein: het was een informele ontmoetingsplaats, o.a. voor duurzame dates, en zeven innovatieve ondernemers hadden er een platform. Gedurende de dag werd duidelijk dat het vrije middagprogramma het netwerken positief stimuleerde: ‘Doordat je vrij kunt bewegen door alle ruimtes, loop je iedereen tegen het lijf die je wilt spreken. Het is ideaal om te netwerken. Ook de pitches: het biedt een laagdrempelig forum als je ideeën hebt. De sfeer is open en ontspannen,' was de algemene indruk. Ook de bedrijfsplek beviel: ‘ Het loopt goed door en er is veel aandacht en aanspraak. Het publiek is heel divers en het wederzijdse brainstormen maakt deze bijeenkomst heel interessant. Het is niet te vergelijken met een beurs; deze dag is niet gericht op verkoop maar op het delen van kennis en zoeken naar nieuwe toepassingen en oplossingen. Heel inspirerend.'

Van idee naar BV

In de Popzaal presenteerde ICER de 3-D printer, waterkunst van Trio Oxidaan en een ‘Talentenetalage' gevuld met ondernemende jongeren die zichzelf (als werkzoekend) of innovatieve producten aanboden. De Popzaal was tevens de plek waar mede-organisator GTA Kiemt inloopspreekuur hield voor innovatieve ondernemers die voor raad en daad terecht konden bij een adviseur en financier.

Innovatieve denkers in de schijnwerper

Gedurende het hele congres waren geheime ‘scouts' actief om innovatieve plannen op te sporen - tijdens workshops, groepsgesprekken, plankaarten en pitches - die wat hen betreft in aanmerking kwamen voor de schijnwerpers. Vier geselecteerde plannen werden aan het einde van de dag door de bedenkers, in een plenaire pitch, gepresenteerd op het podium van de Popzaal. De vier organisatoren, staand achter kliko's, gaven daarop, a la ‘The Voice of Holland' per plan hun waardering aan. 'Wees vooral kritisch en lastig, net zoals de echte jury op tv,' spoorde dagvoorzitter Tracy Metz de juryleden lachend aan. Alle vier de innovatieve denkers - Henk Adema, Marieke Pasman, Ton Fontijn en Martine Groenewegen - mochten rekenen op steun van de jury.

Aan het einde van de dag sloot Daans techno-flower de blaadjes, op het nu lege podium van de Popzaal. Zonder warmte en energie beweegt ze niet en staat ze niet open. OASE 2013 is een indrukwekkend voorbeeld van hoe een gezamenlijke uitwisseling van energie in openheid de wereld in beweging brengt.