OASE

Gepubliceerd op 14 oktober 2015

De verborgen kracht van water: verbinding en inspiratie

Oase 2015
Oase 2015
Oase 2015
Oase 2015

'Allerlei kansen hangen hier in de lucht, je hoeft ze alleen maar te pakken!’

Op 7 oktober werd de derde editie van OASE gehouden: DE ontmoetingsplaats voor innovatie en water. Ruim driehonderd bezoekers vonden hun weg naar de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Thema dit jaar was de verborgen veelzijdige kracht van water: het is een bron van leven maar biedt ook energie en grondstoffen, het inspireert en verwondert, en maakt herinneringen. Maar wat het vooral doet is verbinden.

OASE_2015

Terugblik Oase 2015

Het samenbrengen van innovatieve vraag en aanbod stond in deze Oase centraal. Er was volop keuzemogelijkheid uit een bonte variatie van plenaire lezingen, vijf inspiratieverhalen en zeven interactieve verdiepingssessies. Voor een meditatief moment kon men terecht bij ‘De onderdompeling’: in een ruimte werden 7 korte films vertoond van mensen die hun passie voor water delen. Onder meer Floor van 7 die, gewapend met een visnetje, de beek bezoekt of een sportieve tandarts die fervent roeit en zwemt in de Oude IJssel. Het programma kon zowel in de breedte als diepte samengesteld worden. ‘Je kunt eruit pikken wat je wilt. Het programma wordt elk jaar vrijer ingestoken en dat maakt dat je precies kunt kiezen wat je interesseert,’ aldus een bezoeker.

De toon werd in de ochtend gezet door dagvoorzitter Femke Mostert met haar vraag aan dijkgraaf Hein Pieper: wat is je mooiste herinnering aan water? In zijn welkomstwoord liet hij zich daardoor inspireren: ‘Klooien in de sloot, naast mijn ouderlijk huis in Drenthe. Die sloot trok enorm, ik heb hem van voor naar achter op de schop gehad. Dat was mijn wereld, waar ik oefende voor later. Dat kind in ons is er nog steeds. Laten we vandaag grenzen verleggen, fantaseren en dromen. Water is zoveel meer dan zichtbaar is.' De volgende spreker, Nils Roemen, is de man achter het concept ‘Durf te vragen’. Hij noemt zichzelf een manisch positief en pleit voor een nieuw soort samenleving. ‘Als je het lef hebt om contact te zoeken en te vragen, dan komt er aanbod uit onverwachte hoeken.' > Lees meer over OASE

Terugkoppeling

Heeft u deelgenomen aan de verdiepingssessie Samen werken aan het toekomstig landschap in de Achterhoek en Liemers? Bekijk dan de terugkoppeling en het smoelenboek. (pdf, 5.4 MB)

Meer informatie of vragen over Oase? Mail naar oase@wrij.nl.