Waarom doen we dit?

Gepubliceerd op 18 november 2016

Het zuiveren van afvalwater is een volledig geautomatiseerd proces dat dag en nacht door gaat, zeven dagen per week. De huidige (computer)systemen en technieken zijn verouderd. Om continuïteit en flexibiliteit ook in de toekomst te kunnen garanderen wordt de huidige procesautomatisering vervangen.

Betrouwbaar, efficiënt en energiezuinig

Het huidige concept voor de procesautomatisering heeft jarenlang goed dienst gedaan maar is inmiddels verouderd. Het is dankzij nieuwe technieken en bewezen software mogelijk energiezuiniger en efficiënter werken. Daarnaast flexibiliteit heel belangrijk om op een adequate en efficiënte wijze op toekomstige ontwikkelingen in te spelen.

Procesautomatisering

Het afvalwater afkomstig van de huishoudens in het beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel wordt mede met behulp van rioolgemalen getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties, waar het gezuiverd wordt. Dit zuiveringsproces gaat dag en nacht door, zeven dagen in week. Het zuiveringsproces verloopt volledig geautomatiseerd. Dat wil zeggen dat alle 112 rioolwatergemalen en de 12 rioolwaterzuiveringen in het beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel afhankelijk zijn van industriële computers (PLC's), bedieningssystemen, software en communicatienetwerken, ofwel de procesautomatisering. Het is belangrijk dat de procesautomatisering betrouwbaar en flexibel is, voor nu en in de toekomst.