Wereld Vismigratiedag 2018

Gepubliceerd op 4 mei 2018

Op zaterdag 21 april, Wereld Vismigratiedag, presenteerden Waterschap Rijn en IJssel, Rijkswaterstaat, de gemeente Doesburg en Watersportvereniging De Oude IJssel het definitieve ontwerp van één van de grootste en meest innovatieve vispassages van Nederland. Op de plek waar de vistrap wordt gebouwd was na de presentatie een doorlopend programma voor jong en oud rond het thema vismigratie.

Veel Doesburgers en visliefhebbers wisten hun weg naar het stuwcomplex te vinden op 21 april. Ecologen en bouwkundigen konden veel vragen beantwoorden over vispasseerbaarheid en de werking van de vistrap.

IVH-2317-20180421

Met de komst van deze vispassage verdwijnt de laatste hindernis, waardoor vissen straks onbelemmerd van de IJssel naar de oude IJssel tot in Duitsland kunnen zwemmen. De vispassage is zo bijzonder omdat het waterverlet tussen de IJssel en de Oude IJssel kan oplopen tot vijf meter. De vispassage gelegen in stedelijk gebied krijgt een zo openbaar mogelijk karakter. Zo kan het publiek straks achter glazen schermen de vissen letterlijk voorbij zien zwemmen.